Lars Lööw, statlig utredare – ”Jag hoppas utredningen kan bidra till att lösa eventuella konflikter”

Lars Lööw, statlig utredare – ”Jag hoppas utredningen kan bidra till att lösa eventuella konflikter”
FUB

Krockar assistansberättigades självbestämmande med assistenters arbetsmiljö? Ska assistenter ha formell utbildning eller ska de utbildas av den assistansberättigade? Var går gränsen för assistenters arbetsuppgifter? Det är några saker som Lars Lööw ska titta på i regeringens översyn av yrket personlig assistent.

Lars Lööw ska fram till 15 januari 2020 utreda personliga assistenters arbetsförhållanden. Enligt direktiven är syftet bland annat att undersöka personliga assistenters villkor, belysa möjligheterna till introduktion, information och fortbildningsinsatser och vid behov föreslå åtgärder som leder till förbättringar.

Bakgrund i funktionsrättsrörelsen

Lars Lööw har en bakgrund som Handikappombudsman och företrädare för funktionsrättsrörelsen. Han var bl.a. en av rörelsens experter i den första översynen av rätten till assistans som gjordes i Assistansutredningen 1996, ett par år efter införandet av LSS. 

– När jag var Förbundsjurist på FUB var jag, vad jag vet, den enda juristen i landet som var specialiserad på frågor kring LSS. Men jag är inte assistansanvändare själv och det är inte heller min son med Downs Syndrom.

Kartläggning av läget

Huvudsyftet med regeringens översyn är enligt Lars Lööw ökad kunskap och kartläggning av läget.

– Men det finns vissa utrymmen att föreslå förändringar om det behövs. 

Hur skulle du beskriva det utrymmet?

– Det är lättare att säga vad jag inte får föreslå. Jag får inte föreslå ändringar i rätten till personlig assistans eller i arbets– eller arbetsmiljörättslig lagstiftning. Jag ska heller inte utreda frågan om utbildningskrav. Huvudsyftet är kartläggning och kunskapsinhämtning.

Kommer du att samarbeta med LSS–utredningen?

– Jag ska hålla mig informerad om LSS–utredningen och vad som händer när den lämnats över till regeringen. Jag kommer till att börja med träffa utredaren för att informera mig om läget.
Källa: assistankoll.se
Hela artikeln

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.