Låt 100-kronors-kortet även gälla personer med funktionsnedsättning

Låt 100-kronors-kortet även gälla personer med funktionsnedsättning
FUB

Bra utgångspunkt har Jonas Hellberg i sin artikel som syftar till att lyfta upp vardagen för personer med funktionsnedsättning till att bli en fråga i valdebatten. Men jag förvånas över att du inleder med att hylla Socialdemokraternas insatser för LSS.

Denna mandatperiod med socialdemokraterna i regeringsställning har varit en sorglig tid när det gäller hur man urholkat regelverket och grundintentionerna för LSS. Regeringens beslut om att ta bort besparingskraven i LSS-utredningen kom inte en dag för tidigt. Det och flera andra åtgärder borde en regering med känsla för solidaritet har gjort långt tidigare. Allt för många personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga med behov av LSS har fått utstå mycket lidande under dessa fyra år med (S)-regering i Rosenbad.

Så till min två frågor. Kristdemokraterna har varit drivande under 2016 och 2017 för att göra det billigare för pensionärer att resa med kollektivtrafik.

Sedan Seniorkortet lanserades har jag och vår vice ordförande i Medborgarutskottet, Madeleine Rosenqvist, som också är ledamot i Funktionshinderrådet i länet, fått påpekanden och önskemål som syftar till att inkludera fler än ålderspensionärer i den lösning som Seniorkortet gäller för. Det är framförallt personer med funktionsnedsättningar och deras anhöriga som hört av sig. Dessa personer lever ofta med en begränsad ekonomisk marginal. Utan tvekan har personer med funktionsnedsättning samma behov som ålderspensionärer av att enkelt kunna nyttja kollektivtrafiken till en reducerad kostnad.

För en månad sedan lämnade jag in ett förslag från KD:s landstingsgrupp till Trafikstyrelsen. Vi ger uppmaningen att lägga fram ett förslag för landstingsstyrelsen som gör att nuvarande regler för Seniorkortet utvidgas till att även omfatta personer med funktionsnedsättning och som har aktivitetsersättning och sjukersättning.

Min frågor till Dig Jonas är:

1) Varför tog Du inte upp denna enkla och praktiska reform när du i fyra punkter skulle beskriva vad socialdemokraterna vill göra för personer med funktionsnedsättning?

2) Är Du nu beredd att i efterhand ge Ditt och Ditt partis stöd till KD-förslaget om att 100-kronors kortet också ska gälla personer med funktionsnedsättning?

Anders Andersson (KD), Järnforsen, ledamot i Trafikstyrelsen i Kalmar län.

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.