Liberalerna: Dags att ta assistanskrisen på allvar

Liberalerna: Dags att ta assistanskrisen på allvar
FUB

Med fyra år till med en S-ledd regering så kommer avvecklandet av den personliga assistansen få så stora skador att de blir svåra att reparera, hävdar debattörerna.

Svårt funktionshindrades möjlighet att få personlig assistans för att leva ett drägligt liv kringskärs allt mer enligt nyframtagen statistik. I Östergötland har 11 procent förlorat sin personliga assistans under perioden 2015 fram till juni i år.

Statistiken som vi låtit riksdagens utredningstjänst ta fram är baserad på siffror från Försäkringskassan och synliggör den nuvarande S-ledda regeringens misslyckande på området.

Över hela landet förlorar medborgare den personliga assistansen som gör det möjligt att leva värdiga liv i frihet. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har hela tiden hävdat att assistanskrisen beror på att domstolarna tolkar lagen fel och att de själva inte har någon skuld. Det är en chimär. Sanningen är att regeringen låter det ske medan man stillatigande tittar på. Alla regeringar har en plikt att gällande lagstiftning fungerar som lagstiftaren (det vill säga riksdagen) tänkt.

Vid årsskiftet insåg regeringen det ohållbara i assistanskrisen och presenterade ett åtgärdspaket som de hävdade skulle sätta stopp för katastrofen. Föräldrar till barn med svåra funktionsnedsättningar skulle inte längre behöva oroa sig över indragen assistans för sina barn vad gäller grundläggande levnadsbehov som hjälp att äta med mera.

De siffror vi nu kan presentera visar på ett brutalt sätt att regeringens åtgärdspaket inte hjälpt de utsatta barnen, de sönderstressade familjerna eller alla andra som lever med en plågande ångest för att de inte får veta om de får behålla sin assistans. Fakta är att många fortsätter att förlora sin assistans. Antalet personer med statlig assistans har inte varit på denna låga nivå som det är på i dag sedan januari 2008.

Samtidigt som denna assistanskris pågår redovisar finansminister Magdalena Andersson rapporter om hur bra det går för svensk ekonomi. Hur överskotten stigit och förväntas stiga de kommande åren. Trots överskott i en stark ekonomisk tid så förlorar i 13 av landets län mellan 11 och 20 procent av alla funktionshindrade personer sin personliga assistans.

Från Liberalernas sida har vi kraftfullt kritiserat regeringen för att inte ta assistanskrisen på allvar. Det duger inte att hänvisa till en utredning som i bästa fall blir färdig i höst och vars förslag kan komma att genomföras om två eller tre år. Regeringen borde självklart agerat mer resolut tidigare och lyssnat på nödropen från medborgare runt om i landet. Men inget har skett. Tafatta försök att skylla assistanskrisen på tidigare regeringar hjälper inte de som förlorar möjligheterna att leva sina liv som de vill här och nu.

Den färska statistiken visar att situationen nu är alarmerande. Vi har inte tid att vänta på utredningar. Det krävs direkta åtgärder.

Med fyra år till med en S-ledd regering så kommer avvecklandet av den personliga assistansen få så stora skador att de blir svåra att reparera. Därför behöver Sverige en ny regering. En regering som står upp för alla medborgares rätt till att leva sina liv i frihet. I sådan regering ingår Liberalerna som garanten för funktionshindrades självklara rätt till ett värdigt liv!

Bengt Eliasson (L), riksdagsledamot, funktionshinderpolitisk talesperson
Juno Blom (L), riksdagskandidat för Östergötland
Alexander Höglund (L), kandidat i landstingsvalet

 

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.