Linda Forzelius talar om hur viktigt det är att rädda det förhöjda assistansbeloppet som regeringen vill dra in.

Linda Forzelius talar om hur viktigt det är att rädda det förhöjda assistansbeloppet som regeringen vill dra in.
FUB

Linda Forzeliuz heter jag och är lillasyster till Richard som är en av de som drabbas av regerings beslut idag.

Rasera inte assistansen!

Det är vårt budskap till regeringen idag.

Stefan Löven sa redan i sin regeringsförklaring att han skulle spara på den personliga assistansen. Det vi ser hända idag har alltså varit planerat i flera år. Föga anade vi att dessa besparingar så uträknat skulle riktas mot den lilla lilla gruppen som har de allra största behoven.

Föga anade vi att en regering som säger sig stå upp för de mänskliga rättigheterna så medvetet skulle rasera dem på ett så fundamentalt galet sätt för de medborgare som mest av allt behöver skydd av dessa rättigheter.

Det är så upprörande, så lågt och så SKAMLIGT!

För ca 18 år sedan beslutade man att alla som har personlig assistans skulle få lika mycket pengar per timme för att finansiera denna. Det beloppet man valde var snittet av allas kostnader. Då förstår ju vem som helst att de som hade kostnader som var högre än snittet inte kunde få sina kostnader täckta av det här schablonbeloppet.

Då var man så klok så man insåg det och införde något som kallades för ett utökat belopp som man kan få beviljat om man har särskilda skäl. Ex högre ob-kostnader än snittet eller högre behov av att utbilda sina assistenter än snittet.

Nu tar regeringen bort detta sk utökade beloppet och kvar blir då 1500 personer som inte kan få sina kostnader täckta. Som inte kan avlöna sina assistenter när de jobbat på storhelger och som inte kan betala de utbildningar som deras assistenter behöver.

Vi pratar alltså om 1500 personer. 1500 personer som är helt beroende av att få ha sitt utökade belopp för att kunna använda sin personliga assistans.

Nä, Stefan Löven, det här duger inte! Det här INTE OK! Det här är upprörande, det är lågt och det är SKAMLIGT för din regering.

Rasera inte den personliga assistansen!

Regeringen beslutade torsdagen den 11 februari 2016 att införa en ändring i förordningen om assistansersättning som innebär att Försäkringskassan får införa utbetalning i efterskott även till assistansberättigade med förhöjt timbelopp. Försäkringskassan har aviserat att de då tänker införa månadsvis avräkning för förhöjt belopp.

Vi har upprepade gånger försökt få kontakt med socialdepartementet och få möjlighet att förklara konsekvenserna. Men de har inte lyssnat på oss. Detta kommer att innebära stora försämringar för dem som drabbas, och i princip avskaffa det förhöjda beloppet!

Många assistansanvändare ville protestera mot beslutet. Föreningen JAG anordnade därför en demonstration i Stockholm torsdag 25 februari på Drottninggatan, vid Stadsteatern.

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.