Löfven måste se till att önskelistan blir verklighet

FUB

Det mesta ska bli väldigt mycket bättre. Ett antal viktiga yrken ska bli mer attraktiva och Sverige en förebild. Ja, regeringsförklaringen lät till stor del som en enda lång önskelista.
Och Stefan Löfven har ovanligt goda skäl att hoppas att det slår in. Både samarbetspartierna och verkligheten kräver det.

Anslaget är viktigt. Det vet alla som skriver något. De första orden ska både fånga in och lotsa vidare. Så, hur inledde Stefan Löfven sin regeringsförklaring? Nu och 2014 när han bildade sin första regering?

Då handlade det om ett land i ett allvarligt läge. Brister i välfärden, växande klyftor och en oförmåga att nå miljömålen. Budskapet var att Alliansen försatt oss i en besvärlig situation och att det skulle bli jobbigt att få ordning på saker och ting.

Löfven hyllade samarbetet

Nu började Stefan Löfven med att peka på att antidemokratiska krafter nått ända fram till regeringsmakten i andra länder. Men att Sverige väljer en annan väg. Han hyllade samarbetet med Centerpartiet och Liberalerna – ”Nu kan vi äntligen ta nya tag, tillsammans över gamla blockgränser.”

Det tål att påpekas igen: med samarbetet på plats är statsministern framme vid sina drömmar mål. Alliansen ligger i spillror och Socialdemokraternas ledare kan inte nog understryka att han ser de två mittenpartierna som en del av sitt lag.

Hans väl använda fras ”vi gör det tillsammans” har fått ännu en dimension.

Men att han nu släppts fram till regeringsmakten av Centerpartiet och Liberalerna innebär snarare att Stefan Löfven och hans regering en del att leva upp till.

En lång önskelista

”Landets föräldrar ska få mer tid med sina barn.”

”Pensionärsskatten ska slopas.”

”Nya stambanor för höghastighetståg ska färdigställas.”

”Bostadsbyggandet ska göras snabbare, billigare och mer hållbart.”

”Havsmiljön ska förbättras.”

”Den svenska skolan ska vara vårt samhälles största stolthet.”

”Ingen ska behöva vänta för länge på att få operation.”

”Den som har rätt till personlig assistans ska få det.”

Löften som inte går att glömma

Vi skulle kunna fortsätta så en stund till, men det är väl knappast nödvändigt? Poängen har väl gått fram: regeringsförklaringen griper över i stort sett alla tänkbara samhällsområden och är sprängfylld med löften och ambitioner.

Många har varit kända sedan 73-punktsöverenskommelsen mellan S, MP, C och L offentliggjordes – och i flera fall är det väldigt konkreta saker, som att RUT ska utvidgas eller att värnskatten ska slopas, som har en tydlig prislapp.

Och det är sådant som är svårt att behandla som fina ambitioner att stoppa in i ett dokument som läses upp i ett högtidligt sammanhang och sedan mer eller mindre glöms bort. Centerpartiet och Liberalerna har satt sin borgerliga själ i pant på att de ska bli verklighet.

Folk vill slippa gängen

För medan Stefan Löfven tryckte på att vi ”tillsammans ska rusta Sverige för framtiden” lovade Centerledaren Annie Lööf, på väg in i kammaren, att hennes parti från och med nu ska granska regeringen hårt.

Fyrpartiöverenskommelsen har fått en del kritik för att den innehåller väldigt lite om brott och straff. Regeringsförklaringen hade å andra sidan ovanligt mycket av den varan.

Polisen lovas 10 000 nya medarbetare fram till 2024. Straffen för bland annat narkotikaförsäljning, övergrepp i rättssak och brott kopplade till kriminella uppgörelser ska skärpas.

Att regeringen vill trycka tillbaka de kriminella gängen är begripligt. För många medborgare är politikernas trovärdighet hårt kopplade till den frågan.

 

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.