Loord vädjar till minister: ”Fixa LSS-haveriet”

Loord vädjar till minister: ”Fixa LSS-haveriet”
FUB

Nybropolitikern ville se en ändring.

Efter att Lena Hallengren (S) från Kalmar utsågs till ny minister valde Nybropolitiker Jimmy Loord (KD) att skicka med en grattis-hälsning till länspolitikern.

– Först vill jag rikta ett grattis till Lena Hallengren. Det är såklart roligt för hela länet att en av ”våra” i länet nu innehar en ministerpost, skriver han i ett pressmeddelande och fortsätter.

– Det är dock ett digert arbete som väntar. De senaste åren har vi med vånda sett hur LSS nedmonterats och många har mer eller mindre fått sina liv förstörda. Regeringen har skyllt på domar och fusk under tiden som politiken hårdnat allt mer mot de som behöver samhällets stöd allra mest.

Regeringens nya direktiv till Försäkringskassan förra hösten fick ekonomiska konsekvenser, inte minst för Nybro kommun där kostnaderna ökade markant.

– Nybro kommun är en av de kommuner i landet som drabbats hårdast ekonomiskt i samband med regeringens hårdföra politik mot personer med funktionsvariationer. För mig som ordförande i Individ- och familjenämnden så blir detta väldigt påtagligt då vi som kommun sitter med det yttersta ansvaret. Vi arbetar stenhårt för att säkra att varje person som är i behov av personlig assistans också får det. I kommunen har vi ändrat våra arbetssätt och tillsatt ett expertteam som arbetar med ärendena och ser till att alla delar håller så hög kvalitet som möjligt. Detta för att kunna hävda oss mot Försäkringskassan, skriver han och fortsätter.

– Jag menar att det är tydligt att den nya rättspraxisen måste ändras. Det måste återigen vara ett grundläggande behov att få hjälp att andas när halsen proppas igen av slem, eller att äta via en sond när man inte kan äta själv. Rapporter från Socialstyrelsen och Försäkringskassan ger mer än tillräckligt underlag för en lagändring som återupprättar intentionen med LSS.

Nu hoppas Loord att Hallengren kan ordna till regeringens LSS-haveri.

– Regeringen har haft alla möjligheter att lägga fram förslag för att ändra lagen, men under Socialutskottets öppna utfrågning den 30 januari klargjorde de att de inte har någon intention att agera. Hade regeringen lyssnat på oss Kristdemokrater och hela den samlade funktionshindersrörelsen så hade de lagt fram förslag till Riksdagen som syftar till att återupprätta intentionen med LSS – inte bara att stoppa tvåårsomprövningarna. Åtgärden verkar mest avsedd att rädda ansiktet på regeringen under valrörelsen, skriver Loord och avslutar.

– Frågan är om Lena Hallengren har vilja eller möjlighet att agera i en annan riktning än vad hennes företrädare Åsa Regnér gjorde? LSS-utredningen som ska vara klar i oktober har ett tydligt direktiv om att mer pengar ska sparas på LSS och det kan ge mig en klump i magen. En sak är säker. Regeringens hårdföra politik mot personer med funktionsvariation kan hittills inte beskrivas som annat än ett haveri.
Källa: 24nybro.se

 

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.