LSS: ”Det här måste regeringen göra nu”

LSS: ”Det här måste regeringen göra nu”
FUB

PERSONLIG ASSISTANS. Beskedet från Åsa Regnér om att man nu stoppar Försäkringskassans tvåårsomprövningar var nödvändigt, men långt ifrån tillräckligt, anser organisationer och oppositionspolitiker.

Läs vad de anser att regeringen måste gör

Red-Nora Eklöv-1Nora Eklöv, generalsekreterare, Förbundet unga rörelsehindrade.

Hur ser ni på regeringens beslut att frysa tvåårsomprövningarna?

– Det är absolut ett steg i rätt riktning. Man verkar inse hur akut situationen är och att man tar vår oro på allvar. Vi tror många som är beviljade personlig assistans genom Försäkringskassan, och som inte har omprövats än, kan andas ut lite extra med det här beskedet.

Dock, vad hjälper det här beskedet de som redan har fått avslag? Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér säger att man får göra en nyansökan men sådana processer kan ta flera månader. Vi undrar också vad detta besked hjälper de som har eller försöker få assistans via kommunen. Det är minst lika svårt att få assistans där som via Försäkringskassan eftersom man dömer efter samma praxis.

Vilka är de viktigaste frågorna för er i det fortsatta lagstiftningsarbetet?

– Vi tycker att det är viktigt man tar hänsyn till att bevara intentionerna i LSS, att fokus ligger på att garantera människors rättigheter, självbestämmanderätt, självständighet och frihet när man genomför förändringar i LSS, snarare än att minska kostnader.

Vi vill också att man förtydligar att bedömningar ska vara lika i hela landet när kommunerna bedömer rätt till LSS. Eftersom kommuner i dag inte bedömer likvärdigt, det är väldigt stor skillnad från kommun till kommun och till och med mellan olika stadsdelar, det är inte acceptabelt.

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.