LSS-frågan blev ett kors att släpa på för regeringen

LSS-frågan blev ett kors att släpa på för regeringen
FUB

Debatten om lägre kostnader för LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) har varit en plågsam historia. För den tidigare Löfven-regeringen var LSS-utredningen ett kors att släpa på i flera år.

Självklart ska alltid fusk bekämpas i våra socialförsäkringar. Men debatten om fusket inom olika assistansbolag tycks ha ebbat ut efter att en utredning blev klar för några dagar sedan.

På måndagen fick Sverige äntligen ny regering med S och MP och med nya samarbetspartners i riksdagen; L och C. Statsminister Stefan Löfven, S, gick i sin regeringsförklaring igenom överenskommelsen mellan de fyra partierna, kallad Januariavtalet. Den omfattar 73 punkter.

En gammal utredning ersätts av en ny utredning. Förhoppningsvis ska människor med funktionshinder och deras anhöriga i fortsättningen slippa höra om drastiska neddragningar i assistansen. Sydöstran har på nyhetsplats (11 januari) berättat om konsekvenserna av tidigare LSS-utredningens förslag. Det har gällt förslag om att kommunerna ska ta över personlig assistans för barn under 16 år.

En handläggares kommentar i Karlskrona kommuns funktionsstödsförvaltning om att kostnaderna för LSS måste minska väckte starka negativa reaktioner hos flera brukarorganisationer. På debattplats i dagens Sydöstran finns ett öppet brev från fyra brukarorganisationer i Blekinge.

”Människor som behöver assistans känner obehag i kontakt med kommunen. Oron ligger kvar.”

De fyra organisationerna slår fast att deras förtroende för förvaltningen och därmed kommunen är skadat. Tilliten finns inte längre. Förvaltningschefen Kristina Tercero måste snabbt reda ut vad som sagts i förvaltningen för att inte relationerna ska haverera mellan brukarorganisationerna och kommunen. Tercero säger det som ofta sägs i sådana här sammanhang: – Formuleringen var olycklig.

Tomas Gotthardsson, ordförande för FUB Östra Blekinge, får så här långt nöja sig med vad chefen säger. Men han undrar vad kommunen tänker göra i fortsättningen. Människor som behöver assistans känner obehag i kontakt med kommunen. Oron ligger kvar.

Funktionsstödsnämnden leds av Karin Dovstad, L. Hon anser att LSS-utredningen nu ligger i papperskorgen. De funktionshindrade kan andas ut. I Januariavtalet mellan de fyra partierna S, MP, L och C finns det satsningar på flera nya miljarder till LSS.

Läckorna från LSS-utredningen har varit ett misslyckande för svenskt utredningsväsende. Ett misslyckande som också spillt över på sittande regering.

Lär av dessa misstag. Våra funktionshindrade medmänniskor och deras anhöriga måste kunna lita på vad vårt välfärdssystem lovar medborgarna.

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.