LSS ger inte bara frihet – det är en förutsättning för överlevnad

LSS ger inte bara frihet – det är en förutsättning för överlevnad
FUB

”Man behöver komma tillbaka till det som var tanken med LSS och assistans: Att personer med omfattande funktionsnedsättning ska kunna leva fult ut i samhället och att barn ska få växa upp så likt andra barn som möjligt”, skriver signaturen Samhällsmedborgare.

En pojke på ett boende för barn med funktionsnedsättningar i Göteborg drunknade i ett badkar efter att vårdpersonalen förlorade uppsikten över honom. Det hände i år.

Den 57-åriga MS-sjuka kvinna som hittades död 2016 på en handikapptoalett hade väntat i månader på att få mer assistans . Till slut hotade kvinnan JO-anmäla Försäkringskassan. Då kom beslutet – att hon skulle få mindre hjälp till toabesök.

Socialstyrelsen kom nyligen med en rapport om att fler barn och unga med funktionsnedsättning kan komma att växa upp på LSS-boenden om de inte får rätt till statlig personlig assistans. Att föräldrar tvingas lämna ifrån sig sina barn är en utveckling som är människofientlig, vidrig och ibland faktiskt förenad med livsfara, som vi såg med pojken som drunknade.

Man behöver komma tillbaka till det som var tanken med LSS och assistans: Att personer med omfattande funktionsnedsättning ska kunna leva fult ut i samhället och att barn ska få växa upp så likt andra barn som möjligt.

Det duger inte att pengar är det enda som styr vad människor får, det måste handla om vilka behov man har. Vill du själv möta samma öde som den 57-åriga kvinnan? vill du själv drunkna? Nej, jag tänkte väl det.

Solidaritet handlar om att tänka på andra, inte bara sig själv.

Samhällsmedborgare

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.