Många känner oro inför LSS-utredningen

Många känner oro inför LSS-utredningen
FUB

På torsdag kommer en utredning som bland annat handlar om den personliga assistansen. Många med funktionsnedsättning är oroliga att utredningen kan göra det svårare att få assistans.

En av de som oroas är 29-åriga Johanna Gustafsson:
– Det är leva eller dö. Ska jag få leva ett liv som andra? Har jag något människovärde eller har jag inte det?

Det låter otroligt dramatiskt. Hur kan en utredning spela så stor roll?
– Jo, när jag går och röstar till exempel då röstar ju jag för att kunna leva. Det handlar inte om 100 kronor mer eller mindre, utan det handlar om att jag måste få vara en funktionell individ och inte ett paket som någon ska ta om hand, säger Johanna Gustafsson.

Johanna Gustafsson lever med en CP-skada som gör att det blir svårare att röra musklerna. Därför behöver hon hjälp av personliga assistenter. Men nu är hon orolig för att det ska bli svårare att den hjälpen.

Ville spara pengar

Politikerna i regeringen har förut bett en expert att undersöka hur lagen LSS fungerar. Alltså den lag som bland annat handlar om personlig assistans. Och den här LSS-utredningen ska lämnas till regeringen nu på torsdag, den 10 januari. Många är nu oroliga över att det ska finnas med förslag där på hur staten ska kunna spara pengar. För regeringen sa förut att den personliga assistansen kostade för mycket pengar för staten. Därför sa de åt myndigheten Försäkringskassan att spara pengar på assistansen och de sa också till LSS-utredaren att hon skulle hitta sätt att spara. Kostnaderna för assistansen har sen minskat med 4,5 miljarder kronor på bara tre år.

Sparar där färre gör motstånd

Men regeringen fick mycket kritik för att de sagt att assistansen var för dyr. Och i våras tog regeringen bort kraven på besparingar i sin beskrivning till experten som har gjort LSS-utredningen.

Forskaren Niklas Altermark är expert på funktionshinderpolitiken. Han säger det på senare år har varit vanligt med besparingar på just funktionsnedsatta, både här i Sverige och i andra länder i Europa. Det är dåligt, tycker han:
– Historiskt sett har man sett den här gruppen som en samhällsbörda, sedan tror jag också att det finns en föreställning om att det här är en grupp som det går att spara pengar på, eftersom de inte kan göra något motstånd, säger Niklas Altermark och han menar alltså att politiker gärna sparar pengar på människor som inte klagar själva när de får det sämre.

Johannas liv riskerar att försämras

Exakt vilka förändringar LSS-utredaren föreslår blir klart först på torsdag. Utredaren Gunilla Malmborg har sagt nej till intervjuer innan utredningen presenteras. Men redan nu är många alltså oroliga för att det kanske blir svårare att få assistans.

Johanna Gustafsson tror att hennes liv i så fall kommer att förändras totalt:
– Då innebär det att jag kommer upp ur sängen och får mat i magen, men sen kan jag inte göra någonting av dagen. 
säger Johanna Gustafsson till reportern Anna-Karin Sivberg på P1-morgon.

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.