Många turer i LSS-utredningen – snart presenteras den

Många turer i LSS-utredningen – snart presenteras den
FUB

För två år sedan beslutade regeringen om en översyn av Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Från början var uppdraget att hitta möjliga besparingar – men det kravet har tagits bort.

LSS infördes 1994 och sågs av många funktionshindrade som en frihetsreform och en möjlighet till en jämlik levnadssandard.

Men kostnaderna för reformen har varit omdiskuterade och 2016 tillsatte regeringen en utredning som skulle se till att det bland annat blev en ”hållbar ekonomisk utveckling av insatserna mer personlig assistens”.

Redan innan utredningen tillsattes hade regeringen redan uppmanat Försäkringskassan att försöka minska kostnaderna för den statliga assistansersättningen. Det innebar att det till exempel blev svårare att få assistanshjälp med sondmatning.

Detaljer från utredningen läckte ut

I början av 2018 läckte det ut detaljer från utredningen, som att barn under 16 år inte längre ska ha rätt personlig assistans – utan få andra former av stöd.

En annan del handlade om att införa en schablon på 15 timmars assistans i veckan för dagligt liv i hemmet, handling, träning och fritidsaktiviteter.

Men regeringen har ändrat sig under utredningens gång. I maj 2018 beslutade regeringen om att förlänga utredningstiden och tog samtidigt bort kravet att föreslå besparingar inom assistansersättningen.

Vägrar uttala sig

Vad den slutliga utredningen kommer att innehåll återstår att se.

Utredaren Gunilla Malmborg har konsekvent vägrat att uttala sig innan hon lämnar över utredningen till regeringen på torsdagen.

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.