”Människor viktigare än vinstintressen”

”Människor viktigare än vinstintressen”
FUB

– Vi vill göra skillnad i branschen, säger David Juhlin som tillsammans med bästa vännen Samuel Skårsjö grundade assistansbolaget Novum med en kristen värdegrund, ”för att se människan och fokusera på behoven”, som de beskriver det.

Nyligen utsåg Dagens Industri företaget till Årets Gasell i Örebro län efter en tillväxt på över 2 000 procent sedan 2013.

– Vi ville framförallt att andra värden än vinsteffektivisering eller vinstoptimering skulle sty-ra. Vad skulle det betyda om manverkligen tog utgångspunkt i människorna? Det handlade om uppdragsgivarna, som är vårt primära centrum. Men också om vilken personalpolitik vi ville föra – vad får det för betydelse om vi verkligen fokuserar på de människor som gör jobbet?

Det är David Juhlin som beskriver visionen bakom assistansbolaget Novum som han startade med bästa kompisen Samuel Skårsjö redan 2012. De hade känt varandra sedan tioårsåldern, gått i samma klass och spelat i samma fotbollslag. David arbetade som gymnasielärare medan Samuel var säljare och projektledare inom it-branschen när de började tala om att starta företaget Novum Assistans.

Kristet alternativ

– Samuel hade flera assistans-bolag som kunder och kom på det sättet lite bakom kulisserna. Det pratades mycket om vinst-optimeringar, besparingar och väldigt mycket om ekonomiska styrmedel. Han kunde som säljare också ta del av bolagens ekonomiska siffror och det fick honom att fundera: Hur var det möjligt att ha sådana vinstmarginaler? Samtidigt som det alltid varit skriverier kring den personliga assistansen och svarta rubriker. En dag sade Samuels pappa när de samtalade om det här: ”Men vilka kristna alternativ finns i det här?” Det var där någonstans som tanken föddes.

David berättar hur han och Samuel började googla kring idén – det verkade vara många som sökte efter assistenter med tro eller en värdegrund men inte så många som uttalat arbetade med det. De började också prata med folk om hur det fungerade men också omkring värdegrundat arbete.

”Det fanns mer att göra …”

– Det är klart att vi har hört berättelser om att någon inte kunnat komma till kyrkan på söndagar för att assistentsamordnaren inte kunde kräva av sin personal att de skulle delta i religiösa sammanhang eller liknande. Det finns några enstaka exempel där människor inte kunde leva ut sin kristna tro därför att man har personlig assistans. Ofta gällde det kommuner. Men det är inte så vanligt. Däremot såg vi att det fanns mer att göra när det gällde själva utformandet av assistansen och det var det som gjorde att vi beslöt oss för att pröva.

David Juhlin berättar hur de kom i kontakt med Lars Augustsson, då ordförande i Filadelfiakyrkan, Örebro. Han har också drivit en del av John Bauer-gymnasierna. Lars Augustsson beslutade sig för att stötta dem med sin erfarenhet men också med ekonomiska medel.
Källa: hemmetsvan.se

 

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.