Marita Rantanen som har sjukdomen OPA1, är beroende av sina assistenter som tolkar henne med taktilt teckenspråk.

Marita Rantanen som har sjukdomen OPA1, är beroende av sina assistenter som tolkar henne med taktilt teckenspråk.
FUB

Att leva med dövblindhet

Marita Rantanen har en sjukdom som gör att hennes sinnen gradvis försämras. Gravt syn- och hörselskadad vägrar hon ge upp och satsar nu på att få tävla med sin häst.

P4 Dokumentär ikväll handlar om Karlstadsbon Marita Rantanen som har sjukdomen OPA1, en extremt ovanlig sjukdom som innebär att hennes syn, hörsel och balans ständigt försämras. Från att ha varit seende och hörande som barn är hon idag beroende av sina assistenter som kan tolka med taktilt teckenspråk.

– Mitt motto är att aldrig någonsin ge upp. Allting är möjligt bara jag får göra det på mina egna villkor, säger Marita i dokumentären.

Marita Rantanen bor i Karlstad. Hon har en extremt ovanlig sjukdom som innebär att hennes sinnen gradvis  försämras. Idag har Marita dövblindhet, det vill säga hon är svårt synskadad och hörselskadad, och har dessutom stora balanssvårigheter.

Men Maritas inställning är att sjukdomen inte ska få hindra henne att göra det hon vill. Hon har barn, studerar, reser utomlands, har byggt ett hus, bakar världens godaste bullar och hon rider.

– Ridningen betyder allt för mig. Det känns som att jag lånar hästens ben, det är en frihetskänsla att få komma ut och känna fart, säger Marita som drömmer om att få tävla mer med sin häst.
Källa: svr.se
Hela artikeln

Lyssna på dokumentären 35 min

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.