”Min dotter är inte ouppfostrad – hon är autistisk”

”Min dotter är inte ouppfostrad – hon är autistisk”
FUB

Agnes, 8, tvingas utstå elaka kommentarer och gliringar till följd av folks okunskap

BILLINGE. Att ha ett funktionshinder som inte syns är en stor utmaning. Inte bara för den som bär det utan även för personens närstående. Det vet Nathalie Isakson, vars åttaåriga dotter Agnes har autism.

– Det händer att folk kommer fram i affären och säger att jag borde ge min ouppfostrade dotter en lusing, berättar hon.

 Redan i tidiga år diagnostiserades Agnes med autism, ett funktionshinder som gör att hon har svårt att se folk i ögonen, acceptera beröring och på andra sätt fungera i sociala sammanhang.

– Hon har ett rörelsemönster och ett beteende som vittnar att allt inte är som det ska, men det står ju inte autistisk i pappan på henne. Folk ser henne därför som skrikig och skränig, säger mamma Nathalie Isakson.

Vid flera tillfällen har både Agnes och hennes mamma fått motta elaka kommentarer och påhopp gällande dotterns uppförande, vilket i veckan fick Nathalie att gå ut med en uppmaning på Facebook.

– Fråga istället för att döma! Jag är trött på att få klagomål till följd av folks okunskap. Om någon beter sig avvikande är det bättre att ta reda på varför. Det handlar inte om att Agnes har slappa föräldrar utan om ett funktionshinder som vi varje dag arbetar för att hjälpa vår dotter med, säger hon.

Att visats på allmän plats är extra svårt för Agnes som lätt blir stressad. En sådan situation kan exempelvis vara ett besök i matbutiken.

– Hon tycker absolut inte om att gå och handla, men samtidigt kan vi inte hålla henne i en skyddad verkstad. Hon behöver få träna på sociala sammanhang.

För en person med autism är rutiner oerhört viktigt. Varje shoppingtur förbereds därför noggrant så att Anges i vet exakt vad som ska inhandlas.

– Hon få sedan en lista med bilder över det som ska handlas. Om hon följer den brukar det gå lite lättare för henne.

Men ibland blir det ändå fel och stressen tar överhand.

– Då kan man kanske se henne springa fram och tillbaka mellan mig och någon plats i butiken, hon kan välta saker eller ge ifrån sig höga ljud. Men det hjälper inte att folk kallar henne saker som inte stämmer, säger Nathalie.

Hur brukar Agnes reagera när hon hör dessa kommentarer?

– Hon utreds även för en utvecklingsstörning och har en språkförsening så jag är inte säker på att hon uppfattar vad som sägs, men det gör mig som förälder oerhört stressad och irriterad.
Källa: lokaltidningen.se


FAKTA AUTISM

Autism är en utvecklingsneurologisk funktionsnedsättning som påverkar hjärnans sätt att hantera information. Hur stor funktionsnedsättningen blir är väldigt olika från person till person.

Vid autism är det vanligt med svårigheter att inleda och upprätthålla samtal med andra. Det brukar också vara svårt att förstå ansiktsuttryck, gester och tonfall i möten med andra människor. Personer som har autism kan ofta inte heller hålla ögonkontakt.

Vid autism är förändringar och nya situationer svåra. En vardag med rutiner och struktur gör livet däremot lättare för personer med autism. Det kan bero på att den som har autism har svårt att föreställa sig vad som ska hända vid förändringar och därför blir rädd och orolig. Att behöva ändra rutiner kan orsaka utbrott av ilska eller förtvivlan. Det är vanligt att den som har autism vill göra saker på ett bestämt sätt.

Personer med autism kan ha beteenden som omgivningen kan uppleva som enformiga. Sättet att bete sig kallas också för stereotypt. Beteendet innebär att göra samma sak om och om igen. Det kan vara rörelser som exempelvis att vifta med händerna, vagga kroppen fram och tillbaka eller gå på tårna. Upprepningarna har ofta en lugnande effekt på den som har autism.

Källa: Sjukvårdsupplysningen 1177

 

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.