När Regeringen nu gör min assistans omöjlig är det inte bara ett slag i ansiktet på mig. Det är ett slag i ansiktet på mina assistenter vars arbete inte värdesätts

När Regeringen nu gör min assistans omöjlig är det inte bara ett slag i ansiktet på mig. Det är ett slag i ansiktet på mina assistenter vars arbete inte värdesätts
FUB

Du heter Hillevi Larsson. Jag är Marie Arvidsson, din gode man, och jag hjälper dig att tala här idag, så som vi har kommit överens om.

Det här Hillevi vill du säga:
Jag är här idag eftersom Regeringen sviker mig och alla andra som behöver kvalificerad personlig assistans. Det var oss assistansreformen var till för, men inte längre. Genom att spara 5 promille på assistansersättningen, raserar Regeringen mitt liv.

Det är pengar som använts till mina assistenters löner, utbildning och handledning, men inte längre – när Regeringen nu tar bort pengarna, tas min rätt till mitt liv bort. Jag är en medborgare som alla andra. Med personlig assistans är det möjligt. Nu sparar Regeringen på min assistans

– det slår sönder mitt liv.

I Sverige har vi en unik rättighetslag, LSS som gör livet möjligt för mig.
Jag är här idag är här för att kämpa för allas vår rätt att fortsätta leva våra liv. Jag vill skydda LSS-lagen och påminna om den värdighet som LSS var tänkt att ge möjlighet till.

Jag säger ”var tänkt att ge” eftersom Regeringen nu arbetar tvärtemot. Genom den personliga assistansen lever jag som andra, låt mig fortsätta med det.

FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna, att alla människor är lika mycket värda, är grundvalen för frihet, rättvisa och fred. Sveriges Regering diskvalificerar och negligerar nu mig och verkar inte fatta att de gör det när min assistans nu blir omöjlig.

Jag har svårt att tro att Regeringen inte tycker att jag är lika mycket värd som andra och att jag också har rätt till ett liv i frihet, så tänk om Åsa Regnér, tänk om igen och igen tills du fattar. Jag är en medborgare som röstar i politiska val – om jag får assistans att komma till vallokalen.

Du som lyssnar; har du en hemförsäkring? Varför det? Ger den dig trygghet ifall olyckan skulle vara framme? Du kanske tänker – personlig assistans angår inte mig.

Jag säger samma sak som till ministern – tänk om! Tänk, om du eller någon nära dig råkar ta steget ut på gatan vid fel tillfälle och du blir påkörd av en bil.

Tänk när du vaknar upp och behöver hjälp med allt, precis allt. Du förstår men talar inte med ord. Med assistenter som känner dig väl och som är utbildade på hur du vill bli assisterad, kan du fortsätta träffa dina vänner, resa till släkten och vara med och bidra i samhället. Personlig assistans angår dig också.

Jag är 25 år och har vuxit upp med hjälpmedlet personlig assistans. Mina assistenter är utbildade på att hjälpa mig med allt, de finns vid min sida dygnet runt, alltid, var jag än är. Rasera inte min assistans.

När Regeringen nu gör min assistans omöjlig är det inte bara ett slag i ansiktet på mig. Det är ett slag i ansiktet på mina assistenter vars arbete inte värdesätts, det kommer inte ens finnas pengar som täcker deras löner.

Jag bjuder in dig som politiker i Riksdagen och Regeringen, att följa mig en dag och vara min assistent. Passa på, nu på en gång, jag har en mycket bra assistans som jag gärna visar dig. Tveka inte, kom till mig. Jag är en vanlig ung kvinna på 25 år. Jag är Hillevi Larsson.

Tack Hillevi att jag fick hjälpa dig att hålla det här talet.
Tack för att ni lyssnar.

Regeringen beslutade torsdagen den 11 februari 2016 att införa en ändring i förordningen om assistansersättning som innebär att Försäkringskassan får införa utbetalning i efterskott även till assistansberättigade med förhöjt timbelopp. Försäkringskassan har aviserat att de då tänker införa månadsvis avräkning för förhöjt belopp.

Vi har upprepade gånger försökt få kontakt med socialdepartementet och få möjlighet att förklara konsekvenserna. Men de har inte lyssnat på oss. Detta kommer att innebära stora försämringar för dem som drabbas, och i princip avskaffa det förhöjda beloppet!

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.