Nedskärningarna mot personlig assistans fortsätter

Nedskärningarna mot personlig assistans fortsätter
FUB

För Liberalerna så är den personliga assistansen en av vår tids största frihetsreformer.

Men svårt funktionshindrades möjlighet att få personlig assistans för att leva ett drägligt liv förhindras allt mer. Regeringens så kallade åtgärder för att förhindra detta ha ingen effekt visa ny statistik Liberalerna tagit fram. I Södermanland har 7,5 procent förlorat sin personliga assistans under perioden 2015 fram till juni i år. Det är var trettonde assistansanvändare.

Liberalerna har låtit Riksdagens utredningstjänst ta fram statistik visar att från 2015 fram till i juni i år har knappt tio procent av landets assistansanvändare förlorat sin statliga assistans. Siffrorna blir än mer dramatiska på kommunnivå. Det är inte ovanligt att så många som 25 till 30 procent av assistanvändare i en del kommuner kastats ut ur den statliga assistansen.

Över hela landet förlorar medborgare den personliga assistansen som gör det möjligt att leva värdiga liv i frihet. Den socialdemokratiska regeringen låter det ske medan man stillatigande tittar på.

Vid årsskiftet insåg regeringen det ohållbara i assistanskrisen och presenterade ett åtgärdspaket som de hävdade, skulle sätta stopp för den tysta katastrofen. Föräldrar till barn med svåra funktionsnedsättningar skulle inte längre behöva oroa sig för om deras barn skulle få hjälp att andas eller hjälp att äta.

De siffror vi nu kan presentera visar på ett brutalt sätt att regeringens åtgärdspaket inte hjälpt de utsatta barnen, de sönderstressade familjerna eller alla andra som lever med en plågande ångest för att de inte får veta om de får behålla sin assistans. De fortsätter att förlora sin assistans. Vi får gå tillbaka januari 2008 då var antalet personer med statlig assistans på samma låga nivå som idag.

Från Liberalernas sida har vi kraftfullt kritiserat regeringen för att inte ta assistanskrisen på allvar. Det duger inte att hänvisa till en utredning som i bästa fall blir färdig i höst och vars förslag kan komma att genomföras om två eller tre år. Regeringen borde självklart agerat mer resolut tidigare. Lyssnat på nödropen från medborgare runt om i landet. Men inget har skett.

Den färska statistiken visar att situationen är alarmerande. Vi har inte tid att vänta på utredningar. Det krävs åtgärder nu. Liberalerna har därför avsatt pengar i vår budget för att klara av människor ska få leva i frihet.

Om det blir fyra år till med socialdemokratisk regering så kommer avvecklandet av den personliga assistansen få så skador att de blir svåra att reparera. Därför behöver Sverige en ny regering. En regering som står upp för alla medborgares rätt till att leva sina liv i frihet.

Bengt Eliasson-12FOTO: Bengt Eliasson (L)
Riksdagsledamot, funktionshinderpolitisk talesperson

Niklas Frykman (L)FOTO: Niklas Frykman (L)
Riksdagskandidat Södermanland

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.