Ni såg inte behoven – det blev hennes död

Ni såg inte behoven – det blev hennes död
FUB

MS-sjuka kvinnans assistent: Det är dags att granska Försäkringskassan

DEBATT. Jag jobbar som assistent och har fått uppleva hur en halvsidesförlamad 57-årig kvinna med progressiv MS inte bara tvingades kämpa mot sin sjukdom – utan också mot Försäkringskassan. Efter 12 månaders handläggning kom beslutet om hur lång tid kvinnan behöver för ett toalettbesök.

Försäkringskassan kom fram till, tvärt emot alla intyg, tidsstudier och den MS-sjuka kvinnans egen berättelse, att hon behövde mindre tid med assistans än vad hon tidigare haft. Hur skulle detta gå till? Jo, bland annat en timme mindre per dag för toalettbesök.

Kan handläggaren ha fattat ett felaktigt beslut?

Det dystra svaret är ja, den handikappade kvinnan behövde tiden.

Hon besökte en handikapptoalett i ett köpcentrum i Malmö, ensam, eftersom timmarna inte räckte till. Hon gjorde som handläggaren beslutade. Där inne fastnade hon, kunde inte ta sig ut.

Hon hittades avliden dagen därpå.

Hon hade inte behövt dö om Försäkringskassan hade sett hennes behov.

För över ett år sedan kallades Försäkringskassans handläggare i Malmö till ett hembesök av kommunens biståndshandläggare, som efter samtal med den 57-åriga kvinnan fått veta att hon blivit sämre. FK:s handläggare såg med egna ögon hennes handikapp, lyssnade på biståndshandläggarens utredning och hörde kvinnans berättelse om hur lång tid hon behövde för sina personliga behov. Allt ska tidsbestämmas.

Detta är oerhört förnedrande att behöva berätta. Hur ofta kissar du på dig? Hur ofta missar du nummer två och den hamnar där den inte ska? Hur lång tid tar det? Hur gör ni? 

De flesta av oss fungerar så att vi inte vill att den verkliga sanningen skall upp till ytan. Vi förskönar lite. Så fungerade även den 57-åriga kvinnan. Men hennes läkare, kurator och assistent visste sanningen.

Handläggaren lovade återkomma inom 3-4 månader med beslut om den utökade tid som den MS-sjuka kvinnan ansökt om för sina högst personliga behov. Behov som läkare, sjukgymnast, arbetsterapeut, kurator och biståndshandläggare har bekräftat i intyg.

Trots löftet om handläggningstiden, som även finns på Försäkringskassans hemsida, återkom handläggaren först efter 6 månader i ett mejl – och påstod att någon formell ansökan aldrig gjorts. Tack och lov, var vi flera som såg när den MS-sjuka kvinnan skrev under, med stor möda på grund av sitt handikapp, den ansökan handläggaren hade skrivit ner baserad på kvinnans muntliga framställan.
Källa: aftonbladet.se
Hela artikeln


FAKTA

DEBATTÖREN

Cecilia, personlig assistent åt den MS-sjuka 57-åriga kvinnan som hittades död på en handikapptoalett i Malmö den 2 oktober i år. Kvinnan hade nyligen fått en timme mindre assistans per dag för just toalettbesök. Redaktionen känner till debattörens fullständiga identitet.

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.