Nya underskott ställer nämnd inför vägval

Nya underskott ställer nämnd inför vägval
FUB

NÄSSJÖ Ska socialnämnden skära ner under kontrollerade former och få underskott även nästa år, eller ska hela verksamheter avvecklas? Nu måste politikerna ta ställning, annars väntar ett nytt mångmiljonunderskott.

Under kommunfullmäktiges budgetsammanträde i slutet av november bestämdes de ekonomiska ramarna för de olika nämnderna. Hur pengarna ska användas beslutas sedan av politikerna i respektive nämnd.

Politikerna i både den avgående och den tillträdande socialnämnden har haft ett budgetmöte för att sätta sig in i villkoren inför 2019.

– Vi har simulerat en prognos för 2019 som är minus 56 miljoner, berättar socialnämndens avgående ordförande Anders Karlgren (M).

– Det är om man inte vidtar ytterligare åtgärder.

Osthyvel eller motorsåg
Förvaltningen vill veta hur den ska arbeta under nästa år för att minska det befarade underskottet. Det finns två föreslagna inriktningar som socialnämndens politiker har att ta ställning till. Det är att arbeta vidare med olika handlingsplaner för att minska utgifterna över tid, eller att ta till mer kraftfulla sparpaket.

– Men inte ens då ser vi att vi har en chans att komma i balans under 2019, uppger Anders Karlgren.

Vid socialnämndens extra sammanträde den 2 januari förväntas den nya nämnden ta beslut om hur budgetutmaningen ska tacklas. Ledamöterna har fått möjlighet att lämna sina förslag till besparingar.

Ekonomiska krav på staten
Samtidigt fortsätter budgethanteringen att försvåras av Försäkringskassans omprövningar av personliga assistans inom ramen för LSS. De omprövningar som inte har gett fortsatt statligt stöd har gett kommunen en ökad kostnad på cirka 17 miljoner under innevarande år.

Anders Karlgren konstaterar att alla riksdagspartier har pratat om en förändring, men den utdragna processen att tillsätta en regering gör att besked dröjer om hur det blir. Kommunen vet ännu inte om den kan räkna med en ekonomisk ersättning under 2019, eller om den får pengar tillbaka för 2018.

– Skulle vi få tillbaka dem så är läget givetvis annorlunda, säger Anders Karlgren.

Kommunen för samtidigt en kamp med Migrationsverket som släpar med utbetalningar. Kommunens beräkning är att det statliga verket har en skuld på 38,4 miljoner.

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.