”Oacceptabelt om assistansbesparingar går ut över anhöriga”

”Oacceptabelt om assistansbesparingar går ut över anhöriga”
FUB

Att regeringen ser över assistansersättningen är nödvändigt.

Men det är oacceptabelt om besparingar leder till att ansvaret vältras över på anhöriga till funktionsnedsatta personer.

1994 började en fantastisk rättighetslag att gälla, en reform som hjälpte tusentals människor till ett drägligt liv.

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, i dagligt tal LSS, stipulerade rätt till personlig assistans med grundläggande behov.

Nu, drygt 20 år senare, är allting så mycket dystrare. Politisk pajkastning, skenande kostnader, kriminella syndikat som skor sig.

Och, inte minst, människor med funktionshinder som blir lidande.

Om dem har Aftonbladets medicinreporter Mary Mårtensson berättat i en serie artiklar de senaste veckorna.

Om tvåårige Olof, född med en svår hjärnskada och i behov av tillsyn hela tiden för att inte dö. Om Beate, 52, som är fånge i sitt hem. Om Justus, 15, vars pappa tillbringar dagarna med honom i skolan och därför inte kan arbeta. Alla har de förlorat sin assistans.

Den som vill närma sig problematiken kring assistansersättningarna behöver hålla fler än en tanke i huvudet samtidigt.

En viktig aspekt är alla dem som har blivit av med sin hjälp eller fått antalet timmar kraftigt nerdragna. Det hänger samman med ett par omstridda prejudikat i Högsta förvaltningsdomstolen.

I en av domarna blev det plötsligt svårare för dem som inte har en psykisk funktionsnedsättning men andra behov att få hjälp. I den andra ansågs till exempel sondmatning genom magen inte vara ett exempel på behov av assistans.

Försäkringskassan har gjort tolkningar av dessa domar och kommit fram till ännu strängare bedömningar än domstolen. Är du blind? Ledsen, vi kan inte hjälpa dig med ledsagare.

Den som bedöms behöva mindre än 20 timmars hjälp i veckan får i stället bidrag av kommunen. Studier tyder på att kommunerna är strängare än Försäkringskassan. 

Äldreminister Åsa Regnér har tillsatt en utredning för att undersöka om tolkningen av paragraferna är för snäv. Inte en dag för tidigt, anser troligen Justus, Beate, Olofs föräldrar och många andra.

En annan dimension är att kostnaderna för assistansersättning de senaste tio åren har ökat från 14 till 30 miljarder kronor. Ungefär lika mycket som polisen, åklagarmyndigheten och domstolarna slukar – tillsammans.

Samtidigt har antalet brukare bara ökat från 14 000 till 16 000.  Antalet timmar per person har gått upp kraftigt.

Det finns ett antal orsaker till utvecklingen. Ungefär hälften av de ökade timmarna beror på lagändringar och befolkningsökningar, enligt en analys som Försäkringskassan har gjort.

Sedan har vi kriminella organisationer som skor sig. Det ena assistansbedrägeriet efter det andra har uppdagats. Ta bara de fällande domarna mot 34 personer i en mångmiljonhistoria i Södertälje för något år sedan.

Hur stor fusket är råder det emellertid delade uppfattningar om.
Källa: aftonbladet.se
Hela artikeln

 

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.