Opinionen blev för stark för regeringen

Opinionen blev för stark för regeringen
FUB

Efter den hårda kritiken backar nu den rödgröna regeringen och ger nya direktiv till utredningen om LSS (lag om stöd och service för vissa funktionshindrade), i vilken den personliga assistansen ingår som en grundläggande rättighet.

I veckan meddelade barn-, äldre och jämställdhetsminister Lena Hallengren att regeringen tar bort kravet som funnits på utredaren att föreslå besparingar. Beskedet kom inte oväntat för oss som under en lång tid krävt stopp för besparingarna inom LSS. Trycket blev helt enkelt för stort och regeringen tvingades vika ner sig.

Nu finns det på nytt hopp för brukare och anhöriga som är i behov av personlig assistans. Det gäller bara för utredaren att arbeta snabbt för att minimera skadorna av regeringens tidigare ställningstagande och den förlamande långbänk som frågan befunnit sig i under lång tid.

Men det är fortfarande en lång väg kvar att gå. Socialdemokraternas saktfärdighet i frågan har orsakat stor skada och mycket lidande helt i onödan. Frågan är vad som händer med de ca 1 400 personer som redan hunnit förlora sin rätt till personlig assistans under den tid då en hårdare och mer omänsklig tolkning skedde.

Jag är inte övertygad att socialdemokraterna hade kommit fram till samma ställningstagande om det inte varit val i år. Deras tidigare agerande hade nämligen annars riskerat att bli ett rejält sänke i valet. Det är nog tyvärr den bistra sanningen. Det handlar mer om valstrategi än att man tagit sitt förnuft till fånga.

 

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.