”Pengar gör ingen lycklig”

”Pengar gör ingen lycklig”
FUB

Pengar ger inte automatisk lycka – men ökad trygghet!

Jag tror att de flesta politiker är överens med mig, att bara för att du har större funktionshinder skall du inte behöva leva på socialbidrag större delen av ditt liv!

LSS infördes för drygt 20 år sedan och då var alla politiska partier eniga om, att en grupp med svåra funktionshinder behövde extra stöd för att få ett liv likt andras utan funktionshinder. Där står bland annat i 19 § att ”kommunen ska se till att den enskilde får behålla tillräckliga medel för sina personliga behov”.

Trots det är verkligheten för personer med så stora funktionshinder att de tillhör LSS-gruppen något helt annat. Vi har i vår (FUB) rapport ”Fångad i fattigdom beskrivit den ekonomiska problematiken.

De medlemmar som är hänvisade till ersättningar från socialförsäkringssystemet för sin försörjning har en dålig inkomstprognos. De har i stort sett samma låga ersättning hela livet igenom. Långt under vad som i avtal på arbetsmarknaden kallas ”lägsta lön” eller ”minimilön”.  Även långt under det kritiserade ”taket” i arbetslöshetsförsäkringen.

Att LSS-gruppen dessutom betalar högst relativ skatt gör knappast läget bättre. Ovanpå detta så är den årliga ”lönehöjningen” de senare åren nära noll då prisbasbeloppet som styr nivån stått stilla. Samtidigt har alla löntagare fått en höjning av sina betydligt högre löner med 2-3 procent per år.

Den största utgiften för gruppen vuxna i LSS är hyra för särskild bostad. Personer som bor i LSS-bostad har mycket små möjligheter att påverka sin ekonomiska situation genom att flytta till en bostad med lägre hyra.

Eftersom merkostnadsprincipen inte tillämpas på hyror, och det statliga bostadstillägget inte har höjts i takt med hyrornas storlek kan den disponibla inkomsten efter att du betalt hyran bli mycket låg eller om du bor i relativt ny bostad i Storstad till och med ofta minus flera tusen kronor.
Källa: reclaimlss.org
Hela artikeln
fattigdom

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.