Personal på omsorgsboende knivskars i armen

Personal på omsorgsboende knivskars i armen
FUB

Personal på ett boende för personer med psykiska funktionshinder i Eskilstuna har under den senaste månaden utsatts för fysiskt våld av brukare. Detta enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Det var i mitten av september som personal skulle hjälpa en av brukarna på ett boende i Eskilstuna att laga mat. Det uppstod en diskussion, som till slut ledde till att brukaren trängde in vårdaren i ett hörn och hotade med en grillgaffel. I anmälan till Arbetsmiljöverket framgår det att brukaren sedan tog fram en kniv och skar personalen i armen.

Personalen ska ha flytt

En månad senare kastade brukaren saker mot ett fönster och när personalen ingrep ska personen ha börjat jaga dem i sin rullstol. Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket ska personalen ha flytt och två ska ha låst in sig. Brukaren ska ha haft på sig kniv och sprutat med skumsläckare bland de andra boende.

Sammantaget har fem personer skadats och båda incidenterna har anmälts till Arbetsmiljöverket.

– Det är klart att det är en skärrande situation. Nu jobbar vi med handledning, reflektion och säkerhet på längre sikt, säger enhetschefen på boendet.

Inte ovanligt

Dessa händelser är inte helt ovanliga. Enligt en undersökning från Statistiska centralbyrån har 20 procent av de som arbetar inom vård och omsorg på boende någon gång under de senaste tolv månaderna varit utsatta för hot eller våld i arbetet.
källa: svt.se

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.