Personlig assistans ger kommuner höga kostnader

Personlig assistans ger kommuner höga kostnader
FUB

I Vingåker och Katrineholm ser man en ökning av kostnader för personlig assistans. Nu vill Sveriges kommuner och landsting att staten ska ersätta kommunerna ekonomiskt för de ökade kostnaderna.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, slår larm om högre utgifter för personlig assistans inom svenska kommuner. Deras uträkningar visar att kommunernas utlägg för personlig assistans har ökat med två miljarder de senaste åtta åren.

Anledningen tycks bero på att Försäkringskassan blivit hårdare i sina bedömningar, menar SKL. Om en person har behov under 20 timmar hamnar det även direkt hos kommunen.

— Vi har märkt av att den andel kostnad som täcks av Försäkringskassan minskar år för år, säger Päivi Kabran, chef för vård- och omsorgsförvaltningen i Katrineholm.

Katrineholms kostnadsökning på drygt fem procent är dock låg i jämförelse med Vingåkers kommun, som enligt SKL har ökat 81 procent de senaste två åren.

Men Robert Skoglund (S), ordförande för socialnämnden i Vingåker, menar att enligt deras egna beräkningar ser de en ökning på 51 procent de senaste tre åren.

— Jag tycker att SKL:s kritik är befogad. Vi ser inte att det är på de nivåer de säger, men det är fortfarande en stor ökning.

Om personer med behov av personlig assistans ökar i antal kan ekonomin svänga snabbt.

— Det kan slå hårt mot en liten kommun, men när vi tittar tillbaka har antalet legat ganska stilla sedan 2007. Det handlar i stället om att löner har ökat, men inte ersättningen från staten, säger Robert Skoglund.
Källa: kkuriren.se
Hela artikeln

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.