Personlig assistent har blivit ett av de vanligaste yrkena – nu ska arbetsförhållandena granskas

Personlig assistent har blivit ett av de vanligaste yrkena – nu ska arbetsförhållandena granskas
FUB

Antalet personliga assistenter ökar och yrket har blivit ett av de vanligaste i Sverige. Regeringen har därför beslutat att gå till botten med yrkes-gruppens arbetsförhållanden och arbetsuppgifter – och behovet av utbildning.

Över 70 000 personer arbetar idag som personliga assistenter. Majoriteten som arbetar som personliga assistenter – 76 procent – är kvinnor.Regeringen tillstätter nu en utredning som ska undersöka de personliga assistenternas arbetssituation – möjligheter till introduktion, informations- och utbildningsinsatser.

– Bakgrunden är att vi inte har någon tidigare kartläggning av det elfte största yrket i Sverige. Det finns ett stort behov av att veta hur de arbetar och vad som kan göras för att förbättra arbetsmiljön och kompetensutvecklingen, säger barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren.

– Min förhoppning är att kunskapen som kommer fram kan leda till förbättringar av arbetssituationen men också bättre kvalitet för alla de som behöver en personlig assistans för att leva ett självständigt liv.

Eftersom yrket personliga assistent går ut på att tillgodose grundläggande personliga behov hos den som har stora funktionsnedsättningar har den som har beviljats personlig assistans rätt att bestämma vilken ”anordnare” som ska utföra assistansen. Arbetsgivare för personliga assistenter är därmed den som är anordnare av assistansen – oavsett verksamhetsform.

Utredningsuppdraget omfattar personlig assistans oavsett verksamhetsform. Uppdraget ska redovisas 15 januari 2020.

 

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.