Pia Steensland, Kristdemokraterna – ”Nu behövs det snabba lagändringar”

Pia Steensland, Kristdemokraterna – ”Nu behövs det snabba lagändringar”
FUB

LSS-utredningen sägs överväga att barn förlorar rätten till assistans och att enbart praktiska hjälpbehov skulle ge rätt till assistans. Detta vore förödande säger Pia Steensland som tvärtom vill se snabba lagändringar där tex andning och sondmatning blir en självklar del av grundläggande behov. Hon vill även att hela det grundläggande behovet, inte bara integritetsnära delar, ska räknas.
– Behovet ska vara avgörande, inte hjälpens karaktär.

Utskottsinitiativ om snabba lagändringar

Kristdemokraterna har lagt ett utskottsinitiativ i Socialutskottet för att driva på regeringen att, så snabbt som möjligt, sätta igång en lagändringsprocess för grundläggande behov i personlig assistans. Pia Steensland är riksdagsledamot och partiets talesperson i funktionshinderfrågor.

– Vi måste omgående hjälpa dem som hamnat i kläm i den rådande rättspraxisen som strider emot lagens intentioner. Vi måste skapa en juridiskt hållbar definition av grundläggande behov. Att andning och sondmatning ska räknas dit är en självklarhet. Pia Steensland vill se en rättssäker bedömning som säkerställer att hela behovet, inte bara integritetskänsliga delar av hjälpinsatsen omfattas av assistansersättningen. 
– Behovet ska vara avgörande, inte hjälpens karaktär.

”Vi kan inte vänta på LSS–utredningen”

Pia Steensland vill inte vänta på att LSS–utredningen blir klar den 15 dec. Den har inte till uppgift att hitta lösningar på de akuta effekterna av den rådande rättspraxisen säger hon.
– Rapporterna från Socialstyrelsen och Försäkringskassan som presenterades för snart ett år sedan och som beskriver konsekvenserna av rådande rättspraxis ger tillräckligt underlag för en lagändring. 

Med vilka partier tänker du dig en uppgörelse?

– Under valrörelsen var samtliga partier, inte minst Socialdemokraterna, eniga om att det krävs förändring. Därför väckte vi utskottsinitiativet på Socialutskottets första möte. Det är dags att gå från ord till handling. Om ett enigt utskott sluter upp bakom utskottsinitiativet bedömer vi att även en övergångsregering har mandat för att hitta de politiska lösningar som krävs i denna akuta situation. Vår förhoppning är att samtliga partier nu är redo att gå från ord till handling.

Utläckt förslag skulle innebära försämringar

I en utläckt text från LSS–utredningen, framgår det att LSS-utredningen överväger att barn under 16 år inte ska beviljas assistans, en schablon på 15 timmar per vecka för vissa andra personliga behov som fritidsaktiviteter och att enbart praktisk hjälp ska ge rätt till personlig assistans. Pia Steensland är mycket kritisk till att assistansen skulle tas bort och ersättas med andra insatser för dessa grupper.
– Om uppgifterna i media stämmer, anser vi att förslagen saknar en tydlig förbättring jämfört med dagens insats. Tvärtom ser vi risker för förödande konsekvenser om de blir verklighet.

Läsa hela artikeln: assistanskoll.se

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.