Politikerna saknar genuint engagemang

Politikerna saknar genuint engagemang
FUB

Under flera år har det pågått besparingar, ifrågasättande och en förnedringspolitik kring personer med funktionsnedsättningar. LSS-lagen är söndertolkad av domstolar med hjälp av regering, stat och kommun.

All lagstiftning går att töja åt det ena eller andra hållet. Pendeln vände för cirka tio år sedan, då man valde en tuffare bedömning. Efter tjugofem år med lagen är inte målen uppfyllda att få leva ett liv som andra i samhället.

Varför fick det ske? Mitt svar är att ingen nuvarande politiker har ett genuint engagemang. Tidigare har vi haft förebilder i Sverige som exempelvis statsråd Bengt Lindqvist (S) (avliden). Medicinalråd och direktör för socialstyrelsen Karl Grunewald (avliden). Även förra partiledaren Bengt Westerberg (L) som sjösatte LSS-lagen. Dessa personer med flera har haft eller har engagemang kring personer med funktionsnedsättningar. De lyckades övertyga omgivningen att alla har rätt till ett värdigt liv.

När vi förr pratade om delaktighet och mångfald var det för att lägga ner isolerade institutioner eller anstalter i landet och göra idioter till samhällsmedborgare. Det gick och Sverige blev ett föredöme.

Vidare har dessa personer en liten ”förtidspension” under tiotusen kronor innan skatt per månad. När man lyfte fram hur fattiga dessa personer var fick de en skattelättnad på 200 kronor. De vill Ulf Kristersson (M) ta bort. Det vill också Ebba Busch Toor (KD) men tror att hon har ändrat sig i skrivande stund. Läs FUB:s (Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) rapport ”fångad i fattigdom”. Var finns den goda viljan att arbeta för att få leva som alla andra? Alla partier spretar åt olika håll.

De stora vinnarna i denna bedrövelse är jurister som är behjälpliga att överklaga beslut. Tänk vad det har kostat oss skattebetalare i Sverige att hålla igång alla domstolar som ska pröva olika LSS-beslut.

Mitt råd till politiker oavsett partifärg är att ta del av historien för att förstå nutiden. Lyssna på funktionsrättsrörelsens kompetens och stå upp för oegennyttig medmänsklighet så får vi ett värdigare samhälle.

Yvonne Malmgren-1FOTO: Yvonne Malmgren
Före detta handläggare för LSS och generell handikappfrågor

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.