Provade på funktionsnedsattas vardag

Provade på funktionsnedsattas vardag
FUB

I rullstol, med hörselkåpor eller med ögonbindel har politiker och kommunanställda i Gnesta fått ta sig fram runt om i centrum – i syfte att öka förståelsen för hur det är att ha ett funktionshinder.

Kommunalrådet Johan Rocklind (S) skjuter en rullstol framför sig, bredvid honom, i en annan rullstol, sitter Samhällsbyggnadschefen Patrik Nissen. De befinner sig just nu i Thuleparken, där de testar att ta sig fram som både rullstolsburen och som ledsagare. Med sig har de Christina Bjur Gustafsson och Karin Svensson från SPF, Sveriges Pensionärsförbund.

– Hela gångvägen lutar ju, utbrister Patrik och får medhåll från de andra.
– Ja det var inte så lätt att gå med rullstol här. Det drar snett hela tiden. Den här vägen skulle man behöva göra något åt, säger Johan.

Vid bouleplanen råder full aktivitet och gruppen stannar till:

– Men, det finns ju ingen väg in till planen, det är bara gräs runt hela och så en sargkant dessutom. Hur ska då rullstolsburna ta sig dit, frågar de varandra.

Även mataffärerna, Medborgarkontoret, banken och en rad andra offentliga platser, byggnader och promenadstråk får sig ett besök av deltagarna under Prova på-dagen.

– Här var det väldigt knöligt och ojämnt. Rullstolen hoppade till där asfalten var dålig, säger Ingrid Jerneborg Glimne (M), ordförande i Vuxen- och omsorgsnämnden i Gnesta kommun och arrangör för dagen, när hon ledsagas i rullstol över Storgatan.

Prova på-gruppen konstaterar att den fina bouleplanen dessvärre är svår att nå för rullstolsburna.

Prova på-gruppen konstaterar att den fina bouleplanen dessvärre är svår att nå för rullstolsburna.

 Ingrid Jerneborg Glimne och Håkan Ekstrand testar en fastighetsramp med rullstol.

– Oj vad brant rampen är, det här var väldigt tungt! Undrar om vi tar oss upp, pustar Ingrid Jerneborg Glimne då hon och Håkan Ekstrand, oppositionsråd, testar en fastighetsramp.

Hänsynstagandet måste bli bättre

Många nyttiga iakttagelser och sympatier växtes hos deltagarna. Karin Gustavsson och Eva Redmo arbetar på kommunens Daglig verksamhet, för personer med funktionsnedsättning. Även fast de har jobbat med funktionsnedsatta i många år, fick de en helt annan insikt när de själva fick testa att sitta i rullstol.

– Vi upptäckte massor med saker som vi aldrig tänkt på tidigare. Små fel och hinder som kan vara oväsentliga för oss, men som spelar stor roll och försvårar vardagen för de som har funktionshinder, säger Karin.

Karin och Eva, som även fick testa att gå runt med ögonbindel, tycker att alla människor skulle få prova på hur det är att vara funktionsnedsatt. Hänsynstagandet i samhället behöver bli mycket bättre.

– Att vara blind kändes otryggt och otäckt! Det underlättade såklart att ha en ledsagare men vi tänker på alla dem som inte har det, som får klara sig själva med käpp. Hur svårt det måste vara att ta sig fram, framför allt när alla inte visar respekt och förståelse, tillägger Eva.

Johnny Nyberg, bygglovhandläggare på kommun, testar att ta sig fram i Thuleparken med ögonbindel.

Johnny Nyberg, byggslovhandläggare på kommunen, testar att vara blind.

– Det här var en nyttig upplevelse. All koncentration man måste ha, ta in alla ljud, använda känseln. Minsta lilla extra ljud som stör kan ju innebära fara när man ska passera en väg och inte uppfattar trafiken lika bra, säger han.

Viktigt med rätt hjälpmedel

Bakom Prova på-dagen står kommunens pensionärs- och omsorgsråd, i samarbete med Vuxen- och omsorgsförvaltningen. Målet är att visa hur det känns att röra sig i samhället med ett funktionshinder och hur man samtidigt blir bemött av andra människor.
– Vi vill även framhäva hur viktigt det är att rätt hjälpmedel finns att få. Det känns som att budskapet gick fram till dem som var här så jag är nöjd, säger Ingrid Jerneborg Glimne.

Kommunalrådet Johan Rocklind testar tillgängligheten från en rullstol på biblioteket och mataffären.


Kommunalrådet Johan Rocklind testar tillgängligheten från en rullstol på biblioteket och i mataffären. – Det var bara översta hyllan på mataffären som jag inte kunde nå, annars gick det bra, säger ha
n.

 Har du förslag på vad kommunen kan förbättra?

Du vet väl att du kan lämna synpunkter, klagomål eller förslag och anmäla enkelt avhjälpt hinder, antingen via kommunens webbplats, i kommunhuset, på Medborgarkontoret eller ring växeln på 0158-275 000.

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.