Rätt att spara på LSS-miljarder

FUB

Kritik riktas mot att Moderaterna, som vill spara ca 4,5 miljarder på sjuk- och aktivitetsersättningen.

Jag vill här bemöta Signaturen SVs artikel, och redovisa siffror på vad LSS-reformen kostar per år, samt även redovisa den åldersdiskriminering som råder inom Assistansen/LSS-reformen.

Nedan, siffror för LSS-reformen, där ser vi vad kostnaden har skenat iväg:

 År 2016 uppgick notan för LSS-reformen, till över 25 miljarder kr per år, och LSS-reformen väntas stiga till över 32 miljarder för år 2018. Vid reformens införande, år 1994, uppgick siffran för personlig assistans till 5 miljarder kr per år, så från år 1994-2018 har summan skenat iväg med 27 miljarder kr.

Låt mej ta ett exempel:

Nya Karolinska, är en del av framtidsplanen för hälso- och sjukvården, som byggts för att möta framtidens vårdbehov, vilket är mycket bra. Jag vill nedan redovisa kostnaderna för NKS.

Totala kostnader för att bygga, utrusta och underhålla sjukhuset till 2040, är omkring 61 miljarder kronor.

Varför redovisar jag då kostnaden för NKS? Jo, för att visa att, LSS-reformen slukar i dag, på två år, drygt 60 miljarder kr, och det är vad totalsumman för Nya Karolinska, beräknas kosta fram till år 2040. Då kanske ni förstår att det är oerhörda pengar som går till Assistansen/LSS.

Dessutom är reformen LSS-reformen åldersdiskriminerande, den som drabbas av svår sjukdom, efter 65 år fyllda, och är i behov av hjälp och stöd, för att klara vardagsbestyren, har ej någon ”rätt”, att vända sej och få hjälp av LSS, utan får i bästa fall nöja sej med den alltmer underfinansierade hemtjänsten.

Vi är många, som drabbats av sjukdom efter 65 år fyllda, som ej uppnår den tillfredsställande standard och sociala trygghet som signaturen SV, hänvisar till i artikeln. För inte har den kommunala hemtjänsten tid och budget, för att ge alla gamla, sjuka, ensamma som finns runt om i vårt land, en tillfredsställande standard och social trygghet?

Så det är dags att sluta gnälla, och i stället förstå att det är enormt mycket resurser, som läggs till Assistansen/LSS. Så förslaget om att ”spara” 4,3 miljarder är rimligt.

Vänder mej till sist till alla politiker och ber er, ”att vara aktsamma om våra skattepengar”, och ej glömma bort de sjuka, som drabbats efter 65 år fyllda, ge även denna åldersgrupp rätt till en tillfredsställande standard och social trygghet.

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

One Response to "Rätt att spara på LSS-miljarder"

  1. Kära AA. du fick iallafall ett friskt och normalt liv utan ingripande i dina fri- och rättigheter fram till 65. De med LSS-tillhörighet har inte fått det självklara livet. LSS-rättigheter ska i möjligaste mån kompensera dessa förluster med stöd att leva ett normaliserat liv. Det är inte hemtjänst som avses utan assistans för funktion som inte kan uppbringas.

    Samhällskontraktet för sjuka 65+ är inte brutet men det för LSS-gruppen är brutet.

    Reply

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.