Regeringens neddragningar har ryckt undan friheten för många och fler hotas av indragen assistans

Regeringens neddragningar har ryckt undan friheten för många och fler hotas av indragen assistans
FUB

Myndighetsutövning ska ske med respekt för den enskildes privatliv, skriver Kaisa Persson (L).

LSS (lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade) är den största frihetsreformen i svensk historia för personer med omfattande funktionsnedsättningar. Möjligheten att få personlig assistans var ett av de viktigaste inslagen i den reformen.

LSS tillkom som en rättighetslag för att alla människor i Sverige ska ha rätt att leva det liv som man själva styr över oavsett funktionsnedsättning. I morgon kanske du behöver assistans för att fortsätta ditt liv med värdighet.

1720 personer har förlorat sin assistans sedan regeringens beslut om att minska timmarna i den personliga assistansen 2015. Varje siffra är en människa, ett öde.

Regeringens neddragningar har ryckt undan friheten från alldeles för många och ännu fler hotas av indragen assistans. LSS måste återupprättas så att assistansanvändare och deras anhöriga får friheten tillbaka. Det kämpar vi liberaler för. Vi ger oss inte – kampen går vidare. Att leva som alla andra så långt det går måste vara en mänsklig rättighet, och då måste man få den hjälp som behövs för att åstadkomma det.

Myndighetsutövning ska ske med respekt för den enskildes privatliv. Det vilar ett stort ansvar på politiken att säkerställa att personer som är i en sårbar situation inte utsätts för omotiverade intrång i privatlivet enbart för att de behöver assistans. Det är inte normalt att behöva räkna sina behov i minuter bara för att man är funktionsnedsatt. Vem vill bli behandlad på det sättet?

Frihet måste försvaras!

Foto: Kaisa Persson (L)

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.