S prioriterar bort de svagaste

S prioriterar bort de svagaste
FUB

Vi är i dag på väg tillbaka till hur det brukade se ut innan LSS och rätten till personlig assistans infördes 1994, på initiativ av dåvarande Folkpartiet, då barn med funktionsnedsättningar ofta placerades på institution.

Med ett väljarstöd på omkring 25 procent, långt under valresultatet från 2014 som då betraktades som en katastrof, försökte Socialdemokraterna på måndagseftermiddagen (28/8 2018) att upprepa Göran Perssons valrörelsetrick från 1998.

Då handlade det om att vinna medelklassens röster med förslaget om maxtaxa i förskolan.

I år handlar det om en veckas ledighet per år för varje förälder med barn mellan fyra och 16 år. Det är ledighet med ersättning på föräldraförsäkringsnivå som är tänkt att kunna tas ut exempelvis när skolan eller förskolan är stängd på grund av planeringsdagar.

Det kan, som Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson konstaterade, framstå som sympatiskt. Få föräldrar lär tacka nej till möjligheten att tillbringa mer tid med sina barn.

Socialdemokraterna kunde ha valt att prioritera barns rätt att få växa upp med sin familj och slippa bo på barnhem.

Den stora invändningen handlar om prioriteringar. Är mer ledighet åt landets barnfamiljer till en kostnad av 5,4 miljarder kronor per år verkligen rimligt givet att vi redan har världens mest generösa föräldraförsäkring? Den är 480 dagar, och numera finns möjligheten att spara dagar till det att barnet fyller 12 år.

Det är inte orimligt att föreställa sig att även en hel del småbarnsföräldrar tänker att ökade anslag till polisen är en bättre satsning den kommande mandatperioden.

Men framförallt kom S-förslaget bara dagar efter att SVT rapporterat hur kommuner runt om i Sverige nu bygger boenden för barn med funktionshinder.

Det är en direkt konsekvens av att många barn förlorat rätten till assistans och att föräldrarna inte längre orkar ta hand om barnen i hemmet: ”Vi vill inte lämna bort henne”, säger en förälder till en sexåring med en svår medfödd hjärnskada till SVT (27/8 2018).

Vi är i dag på väg tillbaka till hur det brukade se ut innan LSS och rätten till personlig assistans infördes 1994, på initiativ av dåvarande Folkpartiet, då barn med funktionsnedsättningar ofta placerades på institution.

Kostnaden för att återställa rätten till personlig assistans för dem som de senaste åren fått assistansen indragen har uppskattats till 1,5 miljarder kronor per år i Liberalernas vårmotion. Det är en summa värd att sätta i relation till S-utspelet.

Socialdemokraterna kunde ha valt att prioritera barns rätt att få växa upp med sin familj och slippa bo på barnhem.

Att Socialdemokraterna i stället valde att ge föräldrar med friska barn en extra semestervecka är ett stort svek mot samhällets svagaste.

Svend Dahl, fil dr i statsvetenskap och chef för Liberala Nyhetsbyrån

Länkar:

SVT om boenden för barn

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-avslojar-funktionshindrade-barn-tvingas-flytta-till-barnboenden

Liberalerna om LSS

https://www.expressen.se/nyheter/liberalerna-miljardsatsar-pa-funktionshindrade/

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

One Response to "S prioriterar bort de svagaste"

 1. Statsrådet Lena Hallengren (S) har LSS-frågan högt på sin dagordning. Hon vill att LSS-lagen skrivs om.
  Det kommer nu strax innan valet, det är försent. Varför har man inte följt lagens intentioner? När domstolar får bestämma att sondmatning och andning inte är grundläggande behov är lagen krossad. Ingen politiker har vågat ingripa tidigare.
  För mig är näring och syre förutsättningar för människans existens. Alltså våra viktigaste grundläggande behov för att finnas som människa. Annars dör vi.
  Lagen har aldrig varit luddig. Jag var med från början och läste lagens intentioner hur lagstiftaren tänkte. Däremot har jag en teori att många politiker tyckte lagen blev för dyr, för en rättighetslag har ingen prislapp. Det är behoven som styr. Då valde man den enkla vägen att lyfta fram fusk. Det fick genomslagskraft från handläggare till domstolar. Vidare har man skyllt på försäkringskassan och gjort denna myndighet till svarte-Petter. Höj blicken, bakom all myndighetsutövning finns det politiska beslut annars begår man tjänstefel. Jag trodde att det var våra folkvalda som stiftade lagar, men man tillät jurister ta över och förvränga lagen. All lagstiftning går att töja på, fråga vilken sakkunnig som helst. De här och fuskdebatten gjorde det enkelt för våra folkvalda att göra besparingar. Att det fuskas i andra socialförsäkringsförmåner har inte lett till någon kollektiv bestraffning. Men LSS-lagen kunde man ge sig på. Vilken politiker törs stå upp och tala om att LSS har kostat för mycket för en liten grupp för att de ska få ha ett liv som andra. När de behöver finansiera andra reformer för att fiska röster hos medelklassen för att få regera Sverige.
  En skam i vår välfärdspolitik.
  Yvonne Malmgren/ Före detta handläggare för LSS och generella handikappfrågor

  Reply

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.