Så ska assistanshunden få högre status

Så ska assistanshunden få högre status
FUB

Servicehunder kan spara pengar till samhället och ge sona förare högre livskvalitet.

En enhetlig nationell certifiering och bättre information till kommuner och landsting ska öka assistanshundens status som hjälpmedel. Det föreslår Myndigheten för delaktighet (MFD) i en ny rapport.

MFD har på uppdrag av regeringen följt upp hur utbildning, certifiering och användning av assistanshundar fungerar idag. Slutsatsen är att det behövs en ökad samordning av utbildning och certifiering för att hundarna, som hjälper personer med funktionsnedsättning med allt från att ta på strumpor till att larma vid epilepsianfall, ska få sitt stora genombrott som hjälpmedel.

Idag finns flera olika aktörer som certifierar assistanshundar. Metoder och krav varierar vilket leder till varierande kvalitet, menar MFD. Istället vill myndigheten se en nationell modell för certifiering av ekipagen liksom enhetliga märkningar av certifierade hundar.

»Tydliga och enhetliga hundvästar och certifikat för alla assistanshundar skulle bidra till ökat tillträde i det publika samhället«, skriver myndigheten i rapporten.
Källa: funktionshinderpolitik.se

 

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.