Selma, 4, kan inte gå eller äta – nu tas stödet bort

Selma, 4, kan inte gå eller äta – nu tas stödet bort
FUB

Selma Lundmark, 4, kan inte röra armar eller ben, inte prata och inte heller äta på egen hand.

Därför får hon hjälp av tre assistenter under drygt 66 timmar per vecka – nu har Försäkringskassan beslutat att stödet ska minskas till drygt 5 timmar per vecka.

– Vi kommer ha svårt att leva våra liv utöver att ta hand om Selma, säger Jonas Lundmark, 34, vars dotter kommer få indragen assistans.

Selma Lundmark, 4, föddes med lissencefali, en sällsyn hjärnmissbildning. Hon kan varken gå, röra sina ben eller armar eller äta på egen hand.

Selma kan inte prata och behöver en stark medicinering, hon får kraftiga epileptiska anfall och behöver hjälp i stort sett dygnet runt.

Därför beviljades hon assistans av Försäkringskassan och från och med maj 2015 har föräldrarna haft assistans under drygt 66 timmar per vecka.

– Det var en dag som jag vara hemma själv hemma med barnen och ammade lillasyster. Då låg Selma på sin madrass framför tv:n och började krampa och kräkas på samma gång. Det var då jag förstod att vi måste söka någon slags hjälp, säger mamma Mia Odeh, 32, som delar vårdnaden om Selma med pappa Jonas Lundmark, 34, och har en yngre dotter med sin nya man.

”En obeskrivlig lättnad”

De sökte i juni 2014 först om hjälp vid kommunen i Solna och fick avslag. Fyra månader senare kom beskedet att de inte fick någon assistans.

I stället sökte de med hjälp av ett assistansbolag om assistans genom Försäkringskassan som beviljade ansökan efter fyra månaders handläggning.

Sedan maj 2015 har de haft hjälp under 66,57 timmar per vecka.

– Det var en obeskrivlig lättnad. Det är svårt att be om hjälp när man innan dess har fått höra att man ska klara det själva och det är första barnet, då har man ingenting att jämföra med. Man vet inte vad som är normala behov och inte, säger Mia Odeh.

Jonas Lundmark håller med om att assistansen har varit ett lyft för båda föräldrarna och gjort att de kunnat leva ett någorlunda normalt liv.

– Det går inte att leva ett normalt liv med barn som har multihandikapp, grav utvecklingsstörning och epileptiska anfall utan assistansen, säger Jonas Lundmark.
Källa:
Läsa hela artikeln

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.