Snabbanalys av den fällande domen mot Region Gävleborg

Snabbanalys av den fällande domen mot Region Gävleborg
FUB

Efter gårdagens fällande dom mot Region Gävleborg för diskriminering då Lars-Göran Wadén inte fick åka med lokal bussen, har DHRs jurist Eugenia Rudenberg gjort en första snabbanalys av domen.

Det är en överlag välskriven dom med flera juridiskt tydliga argument varför den blev fällande. Domen T 240-16 kan laddas ner här.

Tingsrättens dom
Region Gävleborg förpliktigas att betala 16 000 kr till Lars-Göran Wadén i diskrimineringsersättning då regionen har brustit i tillgänglighet för Lars-Göran. Det var regionen som skulle visa att diskriminering med anledning av bristande tillgänglighet inte har skett och regionen har inte kunnat visa på det.

Chauffören saknade utbildning
Det framgår av en ljudinspelning som Lars-Göran spelat in att chauffören saknade utbildning för den aktuella hissen. Eftersom Lars-Göran var beroende av en utbildad chaufför så innebär det förhållandet bristande tillgänglighet för Lars-Göran. Vid det aktuella tillfället erbjöd chauffören sig att bära Lars-Göran på och av bussen men det förändrar inte tingsrätten bedömning. Ingen person med funktionsnedsättning ska behöva utsättas för en gärning som skulle kunna tolkas som förnedrande.

Ersättningsresa
Vidare gjorde inte chauffören något för att säkerställa att Lars-Göran skulle få en ersättningsresa. Tingsrätten menar att Regionen har brustit i tillgänglighet genom att inte ta initiativ till, kontakta taxibolag och på annat sätt se till att erbjuda utlovad garantiresa.

Om diskrimineringsersättning
Diskrimineringsersättningen är tänk att dels ersätta kränkningen med anledning av överträdelsen och även avskräcka från diskriminering. När man ska bestämma ersättningen så ska man bland annat ta hänsyn till allvaret i överträdelsen. En överträdelse anses allvarligare om den drabbade får mer ingripande konsekvenser. Sådana konsekvenser kan till exempel innebära att förlora bostad, arbete eller möjlighet till utbildning. Diskrimineringsersättningen ska även bidra till att motverka diskriminering i samhället på ett effektivt sätt. De två komponenter som tillsammans utgör diskrimineringsersättning är upprättelseersättning och preventionspåslag.

Tingsrättens resonemang om diskrimineringsersättningen
Tingsrätten bedömde bland annat att den uteblivna resan inte inneburit någon allvarligare förlust eller risk för allvarligare förluster för Lars-Göran så som exempelvis förlust av arbete. Vidare finns det inget som tyder på ovilja hos regionen genom att vara mindre tillmötesgående för personer med funktionsnedsättning. Därutöver bedömer tingsrätten diskrimineringen som inte av någon allvarligare händelse utifrån vad som bedöms som diskriminering. Lars-Göran har inte uttryckt att han i mer allvarlig mening ansett sig kränkt och det finns heller inga omständigheter av allvarligare slag som stärker allvaret i händelsen. Region Gävleborg ska betala 16 000 kr till Lars-Göran Wadén i diskrimineringsersättning.

Tycker du att vårt arbete för att skapa ett mer tillgängligt samhälle och motverka diskriminering är viktigt. Hjälp oss genom att bli medlem i DHR för endast 150 kronor första året, bli medlem här!

DHR-logga.

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.