Socialchefen: ”Vi har lagen att förhålla oss till”

FUB

KALIX Anna-Lena Andersson, socialchef Kalix kommun, välkomnar ett nytt regelverk kring LSS.

”Socialnämnden har ej motsatt sig Linus Gunnaris diagnos epilepsi, men Linus Gunnari klarar självständigt sin dagliga livsföring så som personlig hygien, dusch, toalettbesök, förflyttning samt av- och påklädning. Vidare klarar Linus Gunnari även med guidning och påminnelser övriga vardagsrutiner och därvid vidhåller socialnämnden att Linus Gunnari ej uppfyller alla angivna rekvisit för att omfattas av personkrets 1§3 LSS och för att lagen ska vara tillämplig” skriver Kalix kommun i en inlaga inför en tidigare prövning av beslutet om personlig assistans.

Personkretstillhörigheten är nu ändrad, Linus Gunnari tillhör personkrets 1§2 LSS, det förändrar dock ingenting i sak nu.

Anna-Lena Andersson kan inte uttala sig i enskilda ärenden.

Hon svarar endast på frågor om vad som gäller generellt i frågan.

– De senaste åren har det skett förändringar som grundar sig på en åtstramning från Försäkringskassan, det visar även domar som vi har att förhålla oss till. Tyvärr leder åtstramningarna till att en del människor inte får den hjälp de tidigare haft, säger Anna-Lena Andersson.

Om en människa när som helst kan drabbas av sin livsfarliga sjukdom, hur kan det inte spela roll i bedömningen av behovet av personlig assistent?

– Jag har förståelse för att det kan bli en besvärande och en tuff vardag. Många har nog av utmaningar i livet utan att behöva uppleva ytterligare belastningar. Det pågår en omfattande LSS-utredning hos regeringen som vi väntar på, som vi hoppas ska förbättra nuvarande uppkomna situationer. Det kan uppfattas fyrkantigt och oempatiskt från kommunens sida, men vi har lagen att förhålla oss till, säger Anna-Lena Andersson.

 

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.