Statsrådet Lena Hallengren (S) har LSS-frågan högt på sin dagordning. Hon vill att LSS-lagen skrivs om.

Statsrådet Lena Hallengren (S) har LSS-frågan högt på sin dagordning. Hon vill att LSS-lagen skrivs om.
FUB

Det kommer nu strax innan valet, det är försent. Varför har man inte följt lagens intentioner? När domstolar får bestämma att sondmatning och andning inte är grundläggande behov är lagen krossad. Ingen politiker har vågat ingripa tidigare.

För mig är näring och syre förutsättningar för människans existens. Alltså våra viktigaste grundläggande behov för att finnas som människa. Annars dör vi.

Lagen har aldrig varit luddig. Jag var med från början och läste lagens intentioner hur lagstiftaren tänkte. Däremot har jag en teori att många politiker tyckte lagen blev för dyr, för en rättighetslag har ingen prislapp. Det är behoven som styr. Då valde man den enkla vägen att lyfta fram fusk.

Det fick genomslagskraft från handläggare till domstolar. Vidare har man skyllt på försäkringskassan och gjort denna myndighet till svarte-Petter. Höj blicken, bakom all myndighetsutövning finns det politiska beslut annars begår man tjänstefel. Jag trodde att det var våra folkvalda som stiftade lagar, men man tillät jurister ta över och förvränga lagen.

All lagstiftning går att töja på, fråga vilken sakkunnig som helst. De här och fuskdebatten gjorde det enkelt för våra folkvalda att göra besparingar. Att det fuskas i andra socialförsäkringsförmåner har inte lett till någon kollektiv bestraffning.  Men LSS-lagen kunde man ge sig på.

Vilken politiker törs stå upp och tala om att LSS har kostat för mycket för en liten grupp för att de ska få ha ett liv som andra.  När de behöver finansiera andra reformer för att fiska röster hos medelklassen för att få regera Sverige.

En skam i vår välfärdspolitik.

Foto: Yvonne Malmgren/ Före detta handläggare för LSS och generella handikappfrågor.

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.