Svårt för funktionsnedsatta och sjuka att få pengar för en lagexpert

FUB

Det är få personer som får pengar av staten, för att ta hjälp av en lagexpert, när de behöver få ett beslut omprövat. Det kan handla om personer som har fått nej till att få personlig assistans eller sjukpenning.

En som inte får någon sjukpenning eller betald advokat är Eva Järdeholm Fernandes. Istället har hon överklagat beslutet på egen hand: 

– Det är för jävligt. När man läser varenda dag att brottslingar får dyra advokater, de bekostas ju av allmänna medel. Varför kan inte vi som är sjuka få det också, säger taxichauffören Eva Järdeholm Fernandes.  

Hon får ingen sjukpenning 

Eva Järdeholm Fernandez var taxichaufför. Hon blev påkörd år 2012, men trots att hon bland annat har svåra smärtor i ryggen så får hon inga pengar i ersättning från myndigheten Försäkringskassan. 

Eva har inte råd att ordna med en advokat och istället har hon överklagat Försäkringskassans beslut själv. Men utan att lyckas.

Det är Rättshjälpsmyndigheten, som prövar vem som kan få ekonomiskt stöd för en advokat. 

Men det är alltså få personer som får den här hjälpen.
De senaste 20 åren är det färre än 100 personer som har fått ett ekonomiskt stöd för att kunna ha en advokat med under rättegången.

Få får hjälp till advokat

Robert Schött är chef på Rättshjälpsmyndigheten och han håller med om att det inte är många som får hjälp.
 
 – Jag håller med om att det är en låg siffra, men jag kan inte uttala mig om det är för få. 
 
Ja Robert Schött säger alltså att det är få personer som får ekonomiskt stöd, men om det är för få personer kan han inte svara på.

En förklaring till att det är så svårt att få rättshjälp är det belopp som man får tjäna under ett år. Gränsen för vilken inkomst man får ha har inte höjts utan legat still på 260 000 kronor per år sedan 1999. Och idag är det många som tjänar mer pengar än så och alltså inte kan få något bidrag.

Men det går att få råd av myndigheten. Och Robert Schött menar att många blir hjälpta när de får två timmars rådgivning av Rättshjälpsmyndigheten.

Mer hjälp behövs

Men Fredrik Löndahl som jobbar som chefsrådman på Förvaltningsrätten i Malmö håller inte med. Han möter sjuka och funktionsnedsatta personer som överklagar beslut. Och han tycker att de borde få mer hjälp: 
 
– Det är ju ett besvärligt läge när så få får rättshjälp. Det underlättar ju för många att få kvalificerad hjälp i sina mål som man driver. Då ökar ju chansen att man får rätt i slutänden.
källa: svr.se

 

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.