Ta ert ansvar Borlänge kommun, som synskadad behandlas man som en flipperkula

Ta ert ansvar Borlänge kommun, som synskadad behandlas man som en flipperkula
FUB

Söndagen den 15 oktober var det den vita käppens dag. Då belyste synskadade över hela världen betydelsen av den vita käppen. På många ställen belyser man även andra hinder som samhället ställer upp mot synskadades rätt att få leva ett liv på lika villkor som alla andra invånare.

För det finns många hinder i samhället om man har en synnedsättning. För de som undrar så är en synnedsättning ett orienteringsproblem, det vill säga synskadade får bl.a. stora svårigheter att ta sig fram i okända miljöer, på stora torg och i affärer och köpcentrum när de ska handla.

Men, hur ska vi då få leva på lika villkor?

Det finns lagar som är till för att säkerställa funktionshindrades rätt till att få vara delaktiga i samhället. Lagen om Stöd och Service (LSS) ger personer med funktionsnedsättning möjlighet att få personlig assistans eller ledsagarservice. Tyvärr har kommunerna beslutat sig för att synskadade inte har några större svårigheter i vardagen och därmed inte behöver ledsagare, dessutom får de som trots allt beviljats ledsagning enbart använda ledsagningen till och från en aktivitet, sedan ska en ”kontaktperson” ta över under själva aktiviteten som man behöver ledsagning för att komma till.

Färdtjänstlagen är ännu en lag som gör det möjligt för personer med funktionsnedsättning att komma ut i samhället för att kunna delta på lika villkor. Men även här ställs krav som gör att möjligheterna avsevärt minskas. Det spelar ingen roll om du är en person som endast använder färdtjänst en gång i veckan för att handla, eller om du är en mycket aktiv person som arbetar, går på olika föreningsaktiviteter eller gillar att komma ut på andra aktiviteter. Alla behandlas lika och får vackert vänta på en bil upp till en och en halv timme oavsett om man har tider att passa eller ej. Dessutom har inte synskadade rätt till att ta med sig sin ledsagare kostnadsfritt till en aktivitet, oavsett att vi har behov av ledsagaren vid ankomsten.

Behöver man stöd och service för att få sin vardag att fungera måste man kämpa mot alla instanser och bollas fram och tillbaka mellan kommunens olika handläggare, försäkringskassan eller arbetsförmedling. Det finns ingen sammanhållande punkt som kan stötta redan utsatta personer då de behöver stöd. För er som någon gång spelat eller spelar flipper kan ni tänka er att personer med funktionsnedsättning är flipperkulan, och att alla anslagsytor är de olika kommunala och statliga instanserna som vi skickas mellan. Men vad blir oftast resultatet av ett flipperspel? Jo, att kulan rinner ner mellan flipparna och försvinner…

Borlänge kommun, ta ert ansvar och ge alla era invånare möjlighet att få leva sitt eget liv utifrån sina egna möjligheter!

FOTO: Bengt Bäcke, Vice ordförande Synskadades Riksförbund – SRF Borlänge

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.