Magnus Andén och Gerd Andéns talar om att värna om assistans reformen och hur viktig den är för oss.

Magnus Andén och Gerd Andéns talar om att värna om assistans reformen och hur viktig den är för oss.
FUB

”Det här är Magnus och jag är Magnus mamma. Magnus här vill berätta: Att han har stora och svåra funktionsnedsättningar och behöver personlig assistans hela dygnet.

1993 stiftade den borgerliga regeringen en lag med rätt till personlig assistans för personer med de största behoven. Den röstades igenom av en enig riksdag.

Magnus, du har haft personlig assistans dygnet runt sedan dess. Och du har en mycket bra assistans av mycket bra assistenter som har fått lära sig dina behov, gå på utbildningar och har normala anställningsvillkor.

Om du hade bott i ett annat land, exempelvis Frankrike hade du fått bo på sjukhus. Nu gör dina duktiga assistenter detta så bra att du kan leva som andra i samhället. Bo i din egna lägenhet och vara fri som andra. Det var så här assistansreformen var tänkt.

För samhället är assistansersättningen, som betalas ut av Försäkringskassan, en mycket billig hjälp, jämfört med andra insatser. Exempelvis hemtjänst, gruppbostad eller sjukhus. Den är billigare per timme än städhjälpen på regeringskansliet.

Dina assistenter har avtalsenliga löner enligt den svenska modellen. När de arbetar på helger, nätter och speciellt storhelger har de högre ersättning, s k OB-ersättning. Jul, påsk, pingst och midsommar är den särskild hög.

Nu har denna regeringen bestämt att sänka assistansersättningen för personer som har de allra största behoven. Den kommer inte alls att räcka dom månader det är storhelger.

Ska den svenska lönemodellen skrotas för personliga assistenter? Eller? Vem ska då betala storhelgs OB? Blir det som det var före assistansreformen att mamma får ge assistansen då? Utan ob.

Än har du alltid din mamma, Magnus. Men jag är 75 år och trodde att jag var pensionär. Och alla andra har inte föräldrar.

Den här regeringen vill nu skrota välfärden för personer med de allra största behoven. Är det så vi ska ha det i Sverige?
Magnus Andén-1Tycker du att det är rätt? Undrar Magnus och jag.”

Regeringen beslutade torsdagen den 11 februari 2016 att införa en ändring i förordningen om assistansersättning som innebär att Försäkringskassan får införa utbetalning i efterskott även till assistansberättigade med förhöjt timbelopp. Försäkringskassan har aviserat att de då tänker införa månadsvis avräkning för förhöjt belopp.

Vi har upprepade gånger försökt få kontakt med socialdepartementet och få möjlighet att förklara konsekvenserna. Men de har inte lyssnat på oss. Detta kommer att innebära stora försämringar för dem som drabbas, och i princip avskaffa det förhöjda beloppet!

Många assistansanvändare ville protestera mot beslutet. Föreningen JAG anordnade därför en demonstration i Stockholm torsdag 25 februari på Drottninggatan, vid Stadsteatern.

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.