Tolv år efter nackskadan: Matilda, 26, får livsviktig operation

FUB

Försäkringskassan nekade nackskadade Matilda Nordling, 26, pengar till den livsavgörande operationen i Barcelona.

Men drygt en vecka före operationsdagen kom glädjebeskedet: sjukhuset står för kostnaden på en miljon kronor.

– Det är en otrolig lättnad efter en lång kamp, säger hon i Aftonbladet Morgon.

Christer Printz, chefläkare på Skaraborgs sjukhus, har meddelat att Västra Götalandsregionen betalar Matilda Nordlings nackoperation i Barcelona – efter att Försäkringskassan i förra veckan nekat henne pengarna.

– Den svenska sjukvården har missat de skador jag har fått. De spanska specialisterna har sett att piggen huvudet fäster på har frakturer i sig, och att nackkotorna är extremt skadade. Mitt huvud sitter alltså löst. Om jag skulle ramla är det slut… De förstår heller inte att jag klarar av att andas, säger Matilda Nordling.

12 år har gått sedan Matilda, då 13 år gammal, skadade nacken på gymnastiken i skolan. Hon fick en tjockmadrass över sig som gav henne en nackskada med förskjutningar på nackkotorna. Sedan dess har Matilda levt med svåra smärtor och symtom som förlamning och synbortfall. Efter olyckan har hon opererats flera gånger, men utan resultat.

– Den höga smärta jag har känns som 1 000 knivar hugger mig i nacken och dras aldrig ut igen, de sitter kvar. Läget är nu livshotande, säger Matilda.

Nekades pengar

I Barcelona i Spanien finns det enda läkarteam i Europa med specialkunskap om denna typ av skador. Den 8 november har hon fått en tid för att steloperera nacken.

– I snart tolv års tid har svenska läkare inte hittat några fel på mig, utan det enda de sagt är att det är psykosomatiska skador och värk. De kommer att steloperera minst hela halsryggen. Mitt liv hänger på den här operationen, säger Matilda Nordling.

Prislappen för själva operationen är en miljon kronor, och i slutet av förra veckan kom chockbeskedet. Försäkringskassan gav avslag på en förhandsbetalning av operationen. Familjen Nordling hade då redan gått in med 200 000 kronor bara för att kunna boka operationstiden.

För att Försäkringskassan ska bekosta en operation utomlands så måste samma typ av vård samtidigt finnas i Sverige.

– Om det är vård som inte finns i Sverige så kan landstinget själva bedöma om man vill bekosta vård utomlands, säger Jan Bouveng, områdeschef på Försäkringskassan.

Besked i sista stund

Samtidigt startade en insamling via Facebook för att hjälpa Matilda och hennes familj att själva finansiera operationen – en kamp som uppmärksammats i flera medier.

Men under gårdagen fick Matilda glädjebeskedet att Skaraborgs sjukhus bekostar såväl operationen som eftervården i Barcelona.

– Det har inte varit någon tvekan att hon behöver den här operationen, utan det har varit en fråga om vem som ska betala. Och om Försäkringskassan inte tar kostnaden måste vi göra det, det är det enda rimliga, säger Christer Printz, chefsläkare på Skaraborgs sjukhus.

Operationen är riskfylld.

– Det är en svår operation, och riskabel eftersom man kan påverka hjärnstammen. Teoretisk sätt kan man få bortfallssymtom, förlamning, säger Christer Printz.

Livsavgörande operation

Sedan i slutet av augusti har Matilda Nordling varit akut inlagd på Lidköpings sjukhus, med nacksmärtor så svåra att de framkallar svimningsanfall och kramper. Hon måste bära en nackkrage som håller nacken fixerad.

Aftonbladet Morgon beskriver hon känslorna efter gårdagens besked.

– Det är en otrolig lättnad efter en lång kamp. Det värsta är väl att jag har fått kämpa så extremt mycket med allt på egen hand, säger hon.
Källa: aftonbladet.se

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.