Tord Andersson: Det är dags att stifta en lag om rätten till värdig äldrevård

Tord Andersson: Det är dags att stifta en lag om rätten till värdig äldrevård
FUB

Regeringens utredare av socialtjänsten, Margareta Winberg, har fått uppdraget att utreda om Sverige ska införa en särskild äldrelag. Det är ett bra beslut.

Det är alls inte säkert att det blir en lag i slutändan, men det är absolut nödvändigt att stoppa nedrustningen av äldreomsorgen, som pågått alldeles för länge och alldeles för undanskymt.

Samtidigt som livslängden ökar har 30 000 platser på äldreboenden försvunnit på 15 år. Många som får plats på ett särskilt boende är så sjuka att de dör inom en månad.

Sakta men säkert har en stor del av det som förr kallades äldreomsorg flyttats över till hemmen. Till hemtjänsten och anhöriga.

Många vill ha det så. Långt fler har inget val.

En anledning till att kommunerna ostört kunnat rusta ner äldreomsorgen är att äldre inte omfattas av någon rättighetslag. Allt som finns är en vag paragraf i socialtjänstlagen som talar om ”skälig levnadsnivå”. Vad är det? Frågan landar hos kommunernas biståndsbedömare, som kanske ser ett behov, men känner ett outtalat krav att avslå eftersom alla särskilda boenden är fulla.

Det varnas redan för att en äldrelag kommer att bli för dyr för samhället. LSS, rättighetslagen för funktionshindrade, används som varnande exempel. Men det är en del av LSS, personlig assistans, som oförklarligt har skenat kostnadsmässigt med en miljard per år sedan 1994. Det är delade meningar om orsakerna, men att döma ut hela LSS är fel.

Likväl måste man inse att äldrevården kommer att ta en större del av samhällets kostnader framöver. Det kommer blotta numerären av åldringar att se till. 80-plussarna kommer att vara 800 000 fler om 20 år.

Få politiker vågar nudda vid frågan hur äldreboomen ska finansieras. Det kommer inte att gå med skattesänkningar. Det räcker inte ens med skattehöjningar. Den svåraste nöten att knäcka är inte utbyggnaden av äldrevårdsplatser, utan hur man ska locka personal till yrket.

Det behövs en total omvärdering av synen på människovårdande yrken och hur statusen på dessa ska öka. En äldrelag kan kanske bidra till att tvinga fram en sådan process.

Med en lag blir det åtminstone tydligt vad äldre människor har rätt att kräva av det samhälle som de själva har byggt upp.

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.