Tyst katastrof

Tyst katastrof
FUB

Svårt funktionshindrade får allt svårare att leva ett drägligt liv. I Uppsala län har 8,8 procent förlorat sin personliga assistans från 2015 fram till juni i år, i Gävleborg 12 procent. Detta visar siffror från Försäkringskassan som vi låtit Riksdagens utredningstjänst sammanställa. Sorglig läsning.

Över hela landet förlorar medborgare det stöd som gör det möjligt för dem att leva värdiga liv i frihet. (S)-regeringen har hela tiden hävdat att assistanskrisen beror på att domstolarna tolkar lagen fel och att den inte har någon skuld. Detta är en chimär. Sanningen är att regeringen låter detta ske och stillatigande tittar på. Men alla regeringar har en plikt att övervaka att lagstiftning fungerar som lagstiftaren tänkt.

Vid årsskiftet insåg regeringen det ohållbara i assistanskrisen och presenterade ett åtgärdspaket för att sätta stopp för den tysta katastrofen. Föräldrar skulle inte längre behöva oroa sig för om deras barn skulle få hjälp att andas eller hjälp att äta.

De siffror vi nu presenterar visar på ett brutalt sätt att regeringens åtgärdspaket inte hjälpt barnen, sönderstressade familjer eller alla andra som lever med en plågande ångest över om de får behålla sin assistans. Fakta är att de fortsätter att förlora sin assistans. Inte sedan januari 2008 har antalet personer med statlig assistans varit på samma låga nivå som idag.

Parallellt med katastrofen redovisar finansminister Magdalena Andersson rapporter om hur bra det går för svensk ekonomi. Hur överskotten stigit och förväntas stiga – överskott som alla som blir av med sin livsviktiga assistans bidragit till, men som de överhuvudtaget inte får ta del av. Tvärtom. I Tierp har 29 procent förlorat sin rätt till assistans sedan 2015, i Ljusdal 23 procent – om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer inte en enda ha rätt till assistans i Tierp eller Ljusdal om tio år. 

Vi liberaler har kraftfullt kritiserat regeringen för detta. Statistiken visar att situationen är alarmerande – det duger inte att hänvisa till en utredning vars förslag kan genomföras först om två eller tre år. Regeringen borde ha lyssnat på nödropen runt om i landet. Vi har inte tid att vänta på utredningar. Det krävs åtgärder nu!

Vi har avsatt pengar i vår budget för att människor ska få leva i frihet. Fyra år till med en (S)-ledd regering kommer att skada funktionshindrades frihet så svårt att skadorna blir svåra att reparera. Sverige behöver en ny regering. En regering som står upp för alla människors rätt till att leva sina liv i frihet.

Bengt_EliassonFOTO: Bengt Eliasson (L)
Riksdagsledamot, Funktionshinderpolitisk talesperson

Lina Nordquist (L)-1FOTO: Lina Nordquist (L)
Riksdagskandidat Uppsala

Per-Ake Fredriksson (L)FOTO: Per-Åke Fredriksson (L)
Riksdagskandidat Gävleborg

 

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.