Uppsala är en av Sveriges bästa LSS-kommuner

Uppsala är en av Sveriges bästa LSS-kommuner
FUB

Uppsala kommun är en av tre kommuner som utsetts till finalister i Bästa LSS-kommun 2017. Det är framför allt Uppsalas satsningar på samverkan och delaktighet som uppmärksammas och lyfts fram.

Utmärkelsen delas ut av tre organisationer inom funktionshinderrörelsen och går till en kommun som är värd att uppmärksammas för positivt arbete med LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Vinnande kommun kommer att tillkännages 21 november.

Uppsala kommun arbetar målmedvetet med kvaliteten inom alla LSS-verksamheter. En viktig strategi är att göra detta tillsammans med brukare och brukarorganisationer, som ju är de som har störst kunskap om hur det fungerar. Bland annat startade kommunen förra året ett LSS-råd, och rekryteringen av en nyinrättad tjänst som brukarombud har påbörjats.

I december 2016 antog kommunfullmäktige ett funktionshinderpolitiskt program, som arbetats fram i ett nära samarbete mellan förtroendevalda i kommunen och företrädare för brukarorganisationerna. För att öka den enskildes inflytande finns brukarråd inom alla LSS-verksamheter och en modell med så kallade delaktighetsslingor prövas inom många verksamheter. Nyligen beslutade också kommunen att personer med LSS-boende ska kunna välja stadsdel att bo i.

– Jag och alla som arbetar med LSS-verksamheter är oerhört glada över nomineringen och att vara i final som bästa LSS-kommun. Jag är också stolt över det samarbete vi har med brukarrörelsen i Uppsala. De lägger stort arbete och engagemang på att utveckla Uppsala, hand i hand med oss förtroendevalda. Vi märker också att de strukturer för inflytande och delaktighet som vi byggt upp har blivit kända.

Allt fler personer vet nu vart de ska vända sig med sina frågor och synpunkter och ofta ser de också resultat och förändring. Det är det som gör skillnad, säger Eva Christiernin (S), ordförande i omsorgsnämnden.

Första gången priset det delades ut var 2016 och då vann Botkyrka kommun.

Det är tidningen Föräldrakraft, webbsajten HejaOlika.se och ABH Utbildning och Rådgivning som har utlyst tävlingen om vilken kommun som är bäst i Sverige på LSS. Bedömningar görs utifrån LSS ledord som självbestämmande, inflytande, personlig integritet och delaktighet. Juryn består av experter inom LSS.

Mer information

Eva Christiernin (S), ordförande i omsorgsnämnden
Telefon: 070-438 88 35
E-post: eva.christiernin@pol.uppsala.se

Presskontakt
Inga Lena Andersson, pressansvarig
Telefon:
 070-821 68 50

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

One Response to "Uppsala är en av Sveriges bästa LSS-kommuner"

 1. Uppsala, en av landets värsta LSS-kommuner

  I Uppsala kommun läggs alla styrkande underlag undan när ”utredningar” görs för personer som har epilepsi. Underlagen återkommer sedan i utredning för SoL. Det är ett fifflande utan like. Biståndshandläggare i Uppsala kommun reducerar till exempel subklinisk epilepsi till sömngång /nattvandring. Innan dess har hon begärt in en beskrivning av tillstånd och behov. Som tack blir meddelandet raderat och mobiltelefonen får ett virus som ringer upp tidigare uppringda kontakter. Det blev i och för sig intressant när jag fick höra vad utredaren vid Försäkringskassan hade för personliga åsikter om mig. Försäkringskassans handläggare letade vid hembesöket innan efter en taklift vid förvärvad hjärnskada med epilepsi och immunbristtillstånd!

  I Uppsala kommun pågår ett drev mot dem som söker LSS och har epilepsi med i sin behovsbild. Även om det redan finns ett eller flera behov för personligt stöd enligt LSS, så tas bedömningen enligt LSS bort om personen har epilepsi också! En person med autism men utan epilepsi får beslut för personlig assistans, en person med autism med epilepsi får inte personlig assistans!
  Min son, som har tre behov som vart och ett ger grund för personligt stöd enligt LSS, tillhör personkrets 1 och är 23 år. Efter fyra år med personlig assistans har han blivit av med den. Under februari 2016 – januari 2017 har han haft av STASS, socialtjänstens assistansliknande stöd. I januari 2016 vägrade de att legitimera sig och kom inte in. Från februari 2016 kom 14 yngre outbildade ungdomar och en utbildad man med frånvarokompetens i ett arbetsmarknadsprojekt i hemtjänsten. STASS avslutades efter polisanmälan för stöld. Beslutet utfördes endast till hälften! Helt oseriöst.

  Under våren 2017 sattes sonen på en långvård två mil utanför stan där man ägnar sig åt att ge vård i livets slutskede. Min son vill inte bli avvecklad. Biståndsbedömarna och deras chef och politikerna vill ha honom avvecklad. Biståndshandläggningen i Uppsala baseras på missaktning och utmynnar i medborgerlig (social, demokratisk och medicinsk) misshandel.
  Med hjälp av företrädarlagstiftningen reducerar kommunen mig till vilken kärring som helst. I andra sammanhang betraktas ett sådant bemötande av kvinnor som ren diskriminering. Men Uppsala kommuns styrande tar till alla medel även en helt utdaterad lagstiftning för att driva igenom sin mörkersyn på personer med epilepsi, och tydligen även deras mödrar. Det är väldigt lång till AKER-modellen i Uppsala kommun.

  Christina Eriksson, mor

  Reply

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.