Varför pekas just LSS-personer ut som dyra?

Varför pekas just LSS-personer ut som dyra?
FUB

Forskaren Niklas Altermark har försökt svara på den frågan och skriver: ” Detta tyder på att kostnadsproblemet konstruerats för att rättfärdiga allmänna neddragningar för alla som behöver personlig assistans”.

Detta gäller naturligtvis också när kommunchefer påstår att ”LSS hotar kommunens ekonomi”, då ju LSS-kostnader normalt utgör 5-7 procent av kommunens totala kostnader. Det finns många områden som kostar mer i kommunens budget. Jag vill dock inte ställa dessa mot varandra, bara konstatera att vi har råd även med LSS.

Kan man historien om hur Sveriges behandlat utvecklingsstörda och andra med svåra funktionsnedsättningar fram till 1980-talet, blir man förskräckt över vart vi nu är på väg igen. Att den goda trend som Karl Grunewald beskriver i sina böcker ”Från idiot till medborgare” och ”Omsorgsrevolutionen” har brutits. Att inte ”allas lika värde” gäller längre och att LSS mål om ”ett liv som alla andra” har devalverats.

Låt oss se på siffror om kostnader för LSS jämfört med annat för att få lite mer konstruktiva debatter.

• Kostnader i form av bidrag som inte ifrågasätts och som i huvudsak ges till personer som redan har bra ekonomi; jobbskatteavdrag, ROT-avdrag, RUT-avdrag, ränteavdrag (105+10+5+20=) ger cirka 140 miljarder kronor tillsammans.
Källa: reclaimlss.org

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.