Västeråsbor får prova på hur det är att ha funktionsnedsättning genom VR-glasögon

Västeråsbor får prova på hur det är att ha funktionsnedsättning genom VR-glasögon
FUB

Kampanjen Funktionshinderbanan är ute på en 80 mil lång cykelturné för fler och bättre LSS-boenden. Måndagen den 17 september stannar Funktionshinderbanan i Västerås som är en av landets kommuner som har brist på gruppbostäder för personer med funktionsnedsättning.

På Torggatan kommer Västeråsbor få prova på hur det är att leva med kognitiva funktionsnedsättningar genom VR-glasögon.

Under tre veckor cyklar initiativtagaren Robin Berkhuizen 80 mil från Gävle till Göteborg för att uppmärksamma behovet av att bygga fler och bättre LSS-bostäder för personer med funktionsnedsättningar.

Prova Funktionsnedsättning

Funktionshinderbanan genomför en torgaktivitet på Torggatan den 17 september kl 16-18 där alla besökare kan få uppleva hur det är att leva med olika funktionsnedsättningar genom VR-glasögon.

– Alla är välkomna att komma och prova. Vi tror det är viktigt för att öka förståelsen för personer med funktionsnedsättning – men också för att sprida kunskap om behovet av LSS-bostäder som är kognitivt tillgängliga, säger initiativtagaren till Funktionshinderbanan Robin Berkhuizen.

Västerås antog LSS-utmaning

Som ett led i att sprida mer kunskap bland politiker i frågor som rör LSS-bostäder och personer med funktionsnedsättning så utmanade Funktionshinderbanan tidigare i år LSS-ansvariga kommunpolitiker till att gå ut på en veckas praktik på ett LSS-boende.

Magnus Johansson (S), tidigare vice ordförande i Nämnden för personer med Funktionsnedsättning i Västerås antog utmaningen och har genomfört sin praktik på ett LSS-boende i kommunen.

Brist på gruppbostäder i Västerås

I mer än hälften av landets kommuner finns det brist på LSS-bostäder enligt Boverket. Bristen leder till att många får vänta väldigt länge på sin lägenhet och att lokaler som inte är anpassade för LSS-verksamhet byggs om till boenden. I Boverkets rapport anger Västerås att de finns ett underskott på gruppbostäder i kommunen.

– Det är inte rimligt att personer med funktionsnedsättningar ska få vänta jättelänge på en bostad. Eller att deras bostad blir till en hinderbanan i vardagen på grund av dåliga anpassningar, säger initiativtagaren till Funktionshinderbanan Robin Berkhuizen.

För andra året i rad cyklar initiativtagaren Robin Berkhuizen 80 mil för fler och bättre LSS-hem. Cykelturen avgår från Stortorget i Gävle den 10 september och avslutas 29 september i Göteborg. Längst vägen intervjuas personer som tycker, tänker och bestämmer i frågan om fler och bättre LSS-bostäder för personer med särskilda behov. Intervjuerna blir till poddavsnitt som kan ses i sociala medier.

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.