fredag, 22 mars 2019

Vikariebrist inom vård- och omsorg

Vikariebrist inom vård- och omsorg
FUB

FINSPÅNG Personal får skjuta på sin semester för att tillgodose bemanningsbehovet. Det har varit svårare än vanligt att hitta vikarier inom vård- och omsorg inför sommaren, och mest problem har det varit på småorterna.

Bristen på körkort och till viss del språkförbistringar har ställt till det inför sommaren. Det har varit extra svårt för kommunen att hitta vikarier till framförallt hemtjänsten i år.

– Ytterområdena har vi haft särskilt mycket besvär med. Vi ser att det är extra svårt att lösa vikarietillsättningarna i Skedevi och på några enheter har personal sagt att de kan skjuta på sin semester. Då får de en extra ersättning, säger Karin Nilsen, chef på bemanningsenheten.

I Rejmyre har vikarier lockats med tillägg på lönen och i Hällestad har en bonustrappa införts för att locka vikarier. Trots svårigheterna är Karin Nilsen hoppfull om att situationen kommer att lösas.

– Många bra ansökningar har kommit in nu på slutet av maj, men det brinner i knutarna. Det ska ordnas med utbildning och delegering innan semestrarna börjar, säger Karin Nilsen.

Framförallt är det kravet på körkort som gör det svårt att hitta lämplig personal till hemtjänsten. Även inom psykiatrin och personlig assistans har kommunen haft svårt att fylla platserna på grund ett högre krav på erfarenhet.

– Vi ser att det överlag är svårare att rekrytera inom vård- och omsorg. Vi har många som vill jobba men körkortskravet och svårigheter med språket gör det svårt. Man måste kunna kommunicera med brukarna och kollegorna, det är jätteviktigt att det fungerar, säger Karin Nilsen.

Kommunen försöker ständigt hitta nya vägar för att rekrytera personal. Vikarier som gör bra i från sig ska fångas upp och rekyterarna försöker vara på plats på mässor och i skolor där den framtida personalen kan finnas. Karin Nilsen tror att kommunen kan få vänja sig vid att det inte finns så mycket personal som de skulle behöva, och att digitaliseringen kommer att spela en stor roll i framtiden.
Källa: nt.se

Fangad-i-fattidom - 640x80-pixlar
Tags:

Share This Post

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: