Webb-radio människor berättar om hur de skadade sig & om livet efter skadan

”Det var oerhört tufft” säger Peter Ojala som är lagkapten i svenska
kälkhockeylandslaget

peter]

Peter Ojala sitter i rullstol efter en olycka för ett 20-tal år sedan. I höstens första Nyhetsprat berättar han om vägen tillbaka och om hur han kom på idén att ha en föreningsmässa med tips på aktiviteter för personer med funktionsnedsättning.

Mässan heter Kom loss och arrangeras i dag för fjärde året i rad i Alingsås.
– Alingsås är unikt, säger Peter bland annat i samtalet med webbredaktör Stefan Samuelsson.

Peter Ojala är lagkapten i svenska kälkhockeylandslaget, engagerad i Parasportförbundet och ska nästa vecka vara expertkommentator i SVT:s sändningar från Paralympics i Rio. 8 sept – 2016

 


Mathias Johansson vill sommarprata om livet efter olyckan
Mathias privat bild

42 åringen MathiasJohansson från Uddevalla är en av åtta som kan komma att bli lyssnarnas val
som sommarpratare i P1 i år.

– Jag vill berätta om olyckan som förändrade mitt liv. Men göra det med humor och ge exempel på dråpliga situationer som följt i olyckans spår.

Det var i början av 90-talet som han var en lovande talang inom judo. 18 år gammal tävlade han i Nordiska Mästerskapen på Island.

– Där föll han så illa i ett kast att han bröt nacken.
– Först var jag helt förlamad, nu är jag förlamad från bröstet och ner.

Att få vara sommarvärd är en gammal dröm och han har lyssnat på programmet sedan han var liten. Om han får chansen är det en sak som han särskilt vill förmedla med sitt sommarprogram.

– Jag vill förmedla en känsla av hopp.


Dykolyckan förändrade livet för Lutte
Dykolyckan förändrade livet för Lutte
”Jag är nog ett skräckexempel på det jag har råkat ut för”

Solen skiner och i sociala medier sprids nu de första badbilderna med människor som skriker av glädje. För 27 år sen, en festkväll, gjorde Anders Lutte Eliasson också det. Men det doppet förändrade hans liv.
En festkväll för 27 år sen skulle Anders Lutte Eliasson från Ljungby bada. Han dök från en brygga som låg runt två meter ovanför vattenytan.

Hoppet med huvudet före förändrade livet. Han visste inte att botten låg 20-30 centimeter under vattenytan.

– Jag dök ner och märkte inte mer än att det blixtrade till lite. Sen när jag skulle ta mitt första simtag så var det liksom ingenting som fungerade. Så jag låg bara där och väntade tills jag blev tvungen till att börja andas och drog in mitt första andetag med vatten, berättar Anders Lutte Eliasson.

Han fick hjälp upp ur vattnet, men bröt nacken mellan fjärde och femte ryggkotan. Sedan dess har han varit totalförlamad från bröstvårtorna och neråt.


Scooterfarsan bröt nacken
Scooterfarsan bröt nacken

”Scooterfarsan: Jag hade änglavakt”

Det var en lördag I slutet av juli 2015 som Jesper Andersson, även känd som scooterfarsan, skulle göra en bakåtvolt på sin kickbike, när allting gick fel.
Efter en dålig uppvärmning och dålig förberedelse skulle scooterfarsan göra en bakåtvolt på sin kickbike, men någonstans i händelseförloppet tappade han rotationen och landade olyckligt på nacken.

– Jag kände direkt att det inte kändes bra, så vi ringde ambulansen. Det kändes bra hela vägen till sjukhuset och röntgen gick bra, så det kom egentligen som ett chockbesked när de sa att jag hade brutit nacken, säger Jesper Andersson,

Röntgen visade alltså att sjunde kotan hade fått en fraktur, vilket fick åtgärdas genom att stelopereras ihop med den sjätte kotan. Det var en omfattande och lång operation som tog ungefär sex timmar, och ingreppet har nu gjort att scooterfarsan är väldigt stel.

Jag mår efter omständigheterna rätt så bra, men jag är naturligtvis väldigt medtagen och trött. Jag hade en väldig tur, för jag kunde lika väl ha blivit förlamad. Jag hade änglavakt.

Scooterfarsan har nu fått acceptera det som har hänt. Hans läkare sa att han måste vänta sex månader innan han ställer sig på en kickbike igen, men han menar själv att han inte har något annat val än att börja tidigare, eftersom det är hans yrke. Dock kommer han ta det lugnt i början.


Skoterstjärnan som bröt nacken men kom tillbaka
Skoterstjärnan Daniel Bodin
”Jag bröt fem av sju nackkotor”
Skoterstjärnan Daniel Bodin bröt förra året nacken. I sin comeback i X-Games kraschade han i freestyle men den 27:e januari 2013 i Aspen, körde han hem guldet. Det var Bodins andra X-Gamesguld i best trick och hans tredje totalt.

— Det enda jag ville vara att komma tillbaks in i sporten igen, säger Daniel Bodin om hur det kändes efter olyckan.


Bröt nacken i Spendrupsreklam – ingen tar ansvar
Bröt nacken i Spendrupsreklam – ingen tar ansvar

”Jag mår skit”
Andreas Söderstam bröt nacken när han deltog i ett reklamevenemang för bryggeriet Spendrups i förra veckan, men varken Spendrups eller kommunikationsbyrån Concept store, som genomförde evenemanget, vill i nuläget utlova någon ersättning.

 


0:28 min

– Jag tycker att det är väldigt, väldigt dåligt av de båda att inte ta något ansvar för det som har hänt. De bara skrattar åt mig och skiter i mig helt rent ut sagt, säger Andreas Söderstam.

Det var förra onsdagen som han var med sina vänner i Halmstad. De blev erbjudna att hoppa så kallad blobb. Det hela går ut på att man lägger sig i ena änden på en stor luftkudde i vattnet. Två personer ska sedan hoppa ner från flera meters höjd på andra sidan så att man flyger i väg och sedan landar i vattnet.

– Och det var jag som flög. 3, 4 meter kanske, säger Andreas Söderstam.

Den som ligger på kudden filmas och videon läggs ut på nätet i reklamsyfte. Andreas berättelse är ett exempel på en sådan video. Andreas Söderstam landade på nacken och han bröt sjätte kotan.

– Jag mår skit. Jag får inte köra bil, jag har sveda och värk och jag ska ha en halskrage i tre till fyra månader. Min semester är förstörd och min sommar är förstörd.

Trots att han hade en otrolig tur och slipper en förlamning så är det enligt läkare oklart hur skadan kommer att påverka honom i framtiden. Spendrups informationsdirektör Caroline Ekman, beklagar det som har skett och säger att säkerhetsansvaret ligger hos eventbolaget, som i sin tur väntar på beslut från deras försäkringsbolag.

Andreas Söderstams läkare har polisanmält händelsen.

Här hoppade Anders. Observera att det inte är han som hoppar i filmen


Dök i grunt vatten och bröt nacken
Dök i grunt vatten och bröt nacken

”Jag såg ljuset i tunneln” 

Joakim var i USA på semester och dök i så grunt vatten att han slog huvudet i botten och bröt nacken.


Nora en av överlevarna i nya SVT-serien
Nora SandholdtIntervju från en andra chans i SVT, Anne Lundbergs nya dokumentärserie

Skåne Direkts Fredrik Ralstrand har träffat Anne Lundberg och en av deltagarna i serien, Malmöbon Nora Sandholdt, som bröt ryggen i en bilolycka när hon var 12 år.


Funktionshindrad och dykar
Funktionshindrad och dykare

Per Jameson berättar själv:
”Efter en trafikolycka 1980 då jag bröt ryggen sitter jag i rullstol. Det har inte hindrat mig att göra det jag vill – men ibland har det varit svårt. Min egen historia har givit mig perspektiv på tillvaron som många saknar, framförallt i politiken. Jag inte förändra världen men jag kan utifrån egna unika erfarenheter utveckla kampen mot utanförskap och skapa en inkluderande politik som ser alla individers möjligheter, rättigheter och ansvar.”

Dessutom har Per en dröm om att få sätta ”Ice-märket” på sin väska, att få och kunna dyka under isen.

Närmast blir det till att dyka i Linköpings dykcenter på fredag som jobbar för att göra det enklare för funktionshindrade att dyka utifrån sina förutsättningar.


Claes Hultling ”Dagens gäst: Claes Hultling”
Claes Hultling

Tre veckor efter att han bröt nacken flög han in med helikoptern på Landsort. Då kom gråten ohejdat och hans sorgearbete efter olyckan startade. Det var på Landsort som hoppet kom tillbaka, berättar Claes Hultling, läkare och vd för stiftelsen Spinalis.

Vi träffade Claes på hans älskade sommarställe där han berättade om livet som ryggmärgsskadad men också om att hitta ljuspunkterna i tillvaron. Han berättade balnd annat att han är den förste ryggmärgsskadade i världen som blivit pappa genom provrörsbefruktning.


Claes Hultling ”Tankar för dagen”
Om frustrationen och sorgen i att som läkare inte kunna hjälpa en patient som lider.
Claes Hultling

Claes Hultling är läkare och grundare av Spinalis-kliniken. Han dök på en sten 1984 och blev förlamad från halsen och ner. Sedan dess har han ägnat sig åt att göra livet bättre och roligare för andra ryggmärgsskadade. Claes trivs bäst i sittbrunnen på familjens folkbåt S/Y Våga. Gärna en tidig morgon med låg horisont och massor av rymd.


Thomas Fogdö: Det har fått ta den tid det tar  ”Att omformulera målsättningar – det tar lång tid”

Tendens Thomas Fogdö Foto: Anna-Brita Lindqvist, Sveriges Radio
Thomas Fogdö fick avsluta sin karriär som utförsskidåkare när han bröt ryggen under ett träningsåk i Åre. I dag är han mental rådgivare, föreläsare och författare – och i programmet Eftermiddag i P4 Kalmar berättade han att han ändå är nöjd med sina nya målsättningar i livet.
– Det är 18 år sedan jag bröt ryggen men 20 år sedan jag vann uppe i Åre. Det känns så avlägset.

För vem har det varit svårast att omformulera bilden av Thomas Fogdö – för dig eller omgivningen?

– Jag tror nog omgivningen faktiskt. Det blir så definitivt när man råkar ut för något – och man vet att det inte finns någon återvändo i den gamla formen. För mig har det varit att försöka hitta hur livet ska se ut framöver, även om det stundtals har varit jätte-jättejobbigt.

Att förändra bilden av sig själv – det är ju inget som man gör så där på en gång. Beskriv hur den processen ser ut?

– Jag är fortfarande jag. Identiteten skidåkaren förändras naturligtvis, men den kommer alltid att finnas där – jag förknippar mig väldigt mycket med den delen av min karriär. Men sedan att omformulera målsättningar och så där – det tar lång tid. Jag hade en helt annan plan än den som det nu blev. Det har fått ta den tid det tar. Jag trivs väldigt bra med det.


Thomas Fogdö: Att göra det omöjliga möjligt  ”Våra attityder påverkar våra prestationer”
fogdo

Thomas Fogdö stod på toppen av sin slalomkarriär då han bröt ryggen och blev rullstolsburen. Numera är Thomas en flitig föreläsare och ikväll kommer han till Strömsholm.

Thomas Fogdö stod på toppen av sin karriär med flera världscup-segrar och vinnare av slalom-cupen 1993. Men plötsligt ändrades allt i en backe i Åre några veckor  innan han skulle fylla 25 år.

I ett träningsåk tappade han balansen och skadade ryggen på en stubbe. Thomas bröt ryggen och är rullstolsburen sedan dess och skidkarriären var över. Thomas föreläser på temat vad som händer när det vänder.

 
Numera är Thomas en flitig föreläsare ”Våra attityder påverkar våra prestationer”

 


Leva med bruten nacke
christopher-reeve
För hundra år sedan betydde en bruten nacke och en skada på ryggmärgen en säker död. Idag är förutsättningarna helt annorlunda, och de allra flesta som skadar ryggmärgen lever vidare om än med ändrade förutsättningar.

Yasmin Jungestedt bröt nacken när hon var 15 år och dök från bryggan i Spanien. Hela hennes livsplan gick om intet, hon tänkte bli dansare, men idag 13 år senare lever hon ändå ett aktivt liv. Hon reser och jobbar som webbredaktör.
yasmin jungestedt
Dagens program handlar om vad som händer efter en skada på ryggmärgen och hur det går att leva med förlorad känsel från bröstkorgen och neråt. Vetenskapen jobbar för fullt med att lösa frågan hur man ska kunna laga trasig ryggmärg.

Medverkar i programmet gör också: Claes Hultling, läkare och själv ryggmärgsskadad sedan 28 år, Anders Holtz, överläkare vid Neurokirurgiska kliniken, Akademiska sjukhuset i Uppsala, Rickard Svedjesten som gick omkring med bruten nacke i tre veckor utan att veta om det, Per Gellerfors från bioteknikföretaget BioArctic samtStaffan Cullheim professor vid institutionen för neurovetenskap vid Karolinska Institutet.
Lyssna på hela dokumentären (54 min)


Jag kan inte gå vidare
En olycka som förändrar livet. Det sägs att tiden läker alla sår, men är det verkligen sant? Vad händer om det är omöjligt att gå vidare?
Pamela Lindgren

Vi träffar Pamela som blev djupt deprimerad efter att hon bröt nacken och blev förlamad. Många år senare har hon kommit ur den värsta chocken och börjat leva efter de nya förutsättningarna.
Läsa hela arikeln om Pamela Lindgren