Webb-tv ”Om att ha ADHD”

Adhd - jag hatar dig och jag alskar dig
”Diagnos ej nödvändig för att ha rätt till hjälp”

Det krävs inte någon diagnos för att ha rätt till extra anpassningar eller särskilt stöd i skolan. Misstänker du att ditt barn har adhd – börja med att kontakta ditt barns lärare eller rektorn.

Att vara förälder till ett barn med adhd är ingen dans på rosor. Inte heller behöver det betyda vägs ände, även om det kan kännas så för många i början.

– För de allra flesta familjer funkar det i slutändan väldigt bra – om man får tillräckligt stöd. Det har alla barn med särskilda behov rätt till, oavsett om det rör sig om adhd eller ett fysiskt handikapp, säger Martin Jägervall, överläkare vid Barn- och ungdomskliniken på centrallasarettet i Växjö.

Det är behoven som styr och skolan, en nyckelplats under barns uppväxt, är tvungen att göra extra anpassningar och ge särskilt stöd till de barn som behöver det. Därför är det inte nödvändigt att barnet får en formell diagnos.

– Det ska inte vara någon skillnad, hjälpen ska finnas där i alla fall, enligt skollagen. Här tycker jag mig se att det blivit bättre genom åren. Det finns en annan förståelse för de här frågorna i dag, säger Martin Jägervall.
Källa: aftonbladet.se
Hela artikeln

Martin Jagervall.Foto: Martin Jägervall


Vad är ADHD?

Publicerades den 10 maj 2016


VAD ÄR ADHD? – Ångestskolan

Publicerades den 29 aug. 2016

Adhd är en förkortning av Attention Deficit Hyperactivity Disorder på engelska. Det brukar översättas med uppmärksamhets- och hyperaktivitetsstörning. Om man har adhd har man svårt att koncentrera sig och man kan har stort behov att röra på sig eller så kan man ha svårt att komma igång med uppgifter. Man är också ofta impulsiv och gör saker utan att tänka efter före.

Det är viktigt att påpeka att adhd ser olika ut hos olika personer. Hur mycket det påverkar ens vardag beror på vilket sammanhang man är i, vilka krav som ställs på en och omgivningens bemötande. De egenskaper som man kan uppleva som hinder i vissa sammanhang, kan vara tillgångar i andra.
Läs mera


Vad är ASD?

Publicerades den 28 okt. 2016
En film för barn och unga som reder ut det lite svåra begreppet ”Autismspektrumtillstånd”, slår hål på myter om diagnosen, samt låter barn med egen diagnos berätta hur det här för just dem.


Imorgon ska jag vara normal

Publicerades den 12 apr. 2016
En film från Attention där fem elever berättar om sin skolgång och hur deras drömskolor ser ut.


 Filmen ”Jag har ADHD”

Publicerades den 30 maj 2012

Den här videon är en del av JagHarADHD.se.
På www.jagharadhd.se kan man se fler personer berätta om hur det är att ha ADHD och ADD. Där kan du även spela in din egen film och berätta om dina erfarenheter av diagnosen. Tillsammans kan vi skapa en sannare bild av vad ADHD och ADD är och stärka varandra!


Att leva med med någon som har ADHD – Malou Efter tio (TV4)

Publicerades den 15 okt. 2015
Malou Efter tio i TV4 från 2015-10-15: Tove Lundin har både ADHD och bipolär sjukdom. Hos Malou Efter tio berättar hon hur hon fixar relationen med sambon Christopher Madsen och tvååriga tvillingdöttrarna


ADHD Jag hatar dig och jag älskar dig.

Publicerades den 3 juni 2015

Jag vill att du tar dig tid att läsa denna text samt kollar på klippet, till dig som inte har ADHD för att du ska förstå hur det är men också till dig som har den här diagnosen, du kan nog i många delar känna igen dig.

Det jag vill berätta för er är att idag. 16 månader med slit, tårar, magont pga skratt, minnen och mycket mer så har vi tillsammans med hjälp av varandra kunnat beskriva en stor del av hur det är att leva med ADHD.

I dagens samhälle är diagnoser (Inte bara ADHD) bland det vanligaste som finns.

Problemet är att att det endast i utredningarna står var personen har för diagnos och inte hur man som individ fungerar när man har just ADHD, man får ingen bruksanvisning till hur hjärnan fungerar, vilket sätt hjärnan spelar ett spratt eller hur du som förälder/kompis/syskon ska försöka förstå dig på just den diagnosen. Här har du en del av just den bruksanvisningen som du behöver för att förstå dig på personen som lever med den här diagnosen.

Lyssna, lev dig in i filmen för en stund.


Viktor Frisk – Det är en superkraft att ha ADHD

Publicerades den 17 sep. 2015
Viktor Frisk berättar om hur det är att ha ADHD i Morgonshowen.


TILL DIG SOM INTE HAR ADHD

Publicerades den 23 maj 2014

VÄRLD ATT BEGRUNDA
”Till dig som inte har adhd” är en personlig liten film skriven av Jessica Hjert Flood på Nestor förlag. Det här är den första text som vi gestaltar under sidan ”Värld att begrunda” www.varldattbegrunda.se.

Vår förhoppning är att filmen delas vidare, sprids och väcker en tanke, nyfikenhet, förståelse, igenkänning, och kanske öppnar upp för någon form av diskussion. En puff vidare till något annat.

Vår förhoppning är att det i framtiden kommer finnas fler liknande angelägna filmer från vår värld på denna sida. Filmen är regisserad och producerad av Simon Borka Gunnarsson och Markus Frantz och fotad av Michael Petersen. Sprid gärna på Facebook eller mail om ni gillar.


Utbrott – En film om ADHD, kriminalitet och missbruk

Publicerades den 26 apr. 2014
Vägen tillbaka efter ett fängelsestraff är lång, kanske längre än själva straffet. För de personer som även brottas med en ADHD-problematik kan den processen innehålla ytterligare svårigheter och utmaningar.

I den här filmen får vi höra fyra personers berättelse om förändring och framsteg – från det gamla livet, till livet de lever idag.


Viktor frisk adhd

Publicerades den 9 apr. 2016

Viktor frisk adhd


Viktor Frisk om fördelarna med ADHD – Malou Efter tio (TV4)

Publicerades den 2 nov. 2015
Malou Efter tio i TV4 från 2015-11-02: Adhd är min superkraft, menar artisten Viktor Frisk. Forskaren och psykiatern Simon Kyaga berättar om kopplingen mellan adhd och kreativitet.


Ångest, självmedicinering, adhd – MIN HISTORIA

Publicerades den 22 sep. 2016


ATT LEVA I ETT FÖRHÅLLANDE MED ADHD!