Digitala Hjälpmedel i Mobiltelefon vid Funktionsnedsättning: Betalkort, Onlinemöte & Röstassistenter

Digitala hjälpmedel kan vara till stor nytta för dig med en funktionsnedsättning. Till exempel kan du ha betalkort och andra verktyg direkt i din telefon. Här kan du läsa mer om följande hjälpmedel:

  • Enkla betalningar med bankkort i telefon
  • Skaffa bank-eller kreditkort i mobil
  • Kommunicera enklare med onlinemöten
  • Onlinemöten är enkla att anpassa
  • En röstasistent som personlig hjälpreda
  • Enklare väg till information
  • Röstassistent som larmpåminnelse
  • Vanliga frågor och svar

Enkla betalningar med bankkort kopplad till telefon

Betalkort i mobilen har blivit en självklarhet  för de flesta, och många svenska butiker godkänner betalningsmetoden. Genom appar som Google Pay och Apple Pay kan du koppla ditt bankkort till din telefon och enkelt låsa upp det för betalningar med ansiktsigenkänning. Därefter behöver du bara hålla mobilen mot kortläsaren. Du slipper således att skriva in mobiltelefonkod eller pin-kod på kortläsaren. Detta är även fördelaktigt för att du slipper ta hänsyn till kontanter. Ofta får du också rabattkuponger kopplade till kortet direkt, vilket innebär att du inte behöver ta med dem i pappersformat.

Skaffa bankkort-eller kreditkort i mobilen

Om din bank inte stödjer mobila betallösningar hänvisar vi dig till en ny bank som gör det. Du kan använda en jämförelsetjänst för att hitta banker som erbjuder digitala betallösningar, plus de banker som erbjuder bäst förmåner. Använd etablerade och säkra jämförelsetjänster för bank-och kreditkort likt storbanker, Compricer eller nischsajter. Exempel på nischsajt för jämförelse av bank-och kreditkort i mobilen är Kreditkortguiden.se, en etablerad tjänst sedan 2019. 

Kommunicera enklare med onlinemöten

Vi kommunicerar allt oftare online via olika plattformar, och tjänster som Zoom, Slack och Google Meet har därför blivit allt mer populära. Just Google meet är gratis, och är väldigt enkel att använda. Speciellt om du redan har ett Gmail-konto, då får du även tillgång till kalender där du kan bjuda in andra medlemmar eller mottaga inbjudningar. 

Onlinemöten är exemplariskt för dig som vill eller behöver vara med på distans, men inte missa sociala interaktioner och evenemang. Det är enkelt att nätverka och det finns flertalet onlinemöten att skapa eller gå med i. 

Onlinemöten enkla att anpassa

Onlinemöten är även enkla att anpassa med funktioner såsom: 

  • Text-till-tal funktion
  • Förstoringsverktyg
  • Skärmläsare

Detta kan vara avgörande för att kunna delta i diskussioner och ta del av det sociala rummet.

En röstassistent kan bli din personliga hjälpreda

Idag finns det många populära röstassistenter som Apple Siri, Google-assistenten och Amazon Alexa som kan hjälpa dig. För personer med funktionsnedsättning kan dessa assistenter hjälpa till med allt från att söka information till att utföra enklare vardagssysslor i mobilen. Apple Siri kan vara fördelaktigt om du har en Iphone där du även har lagt in mobilt betalkort enligt informationen ovan.

Enklare väg till information

En av de största fördelarna med röstassistenter är att de snabbt och enkelt kan hjälpa dig att söka upp information, ringa upp eller SMSa en annan telefon. 

Röstassistent som larmpåminnelse

Du kan ställa in din röstassistent så att den fungerar som ett larm, och hjälper dig med den syssla du behöver hjälp med, exempelvis medicin, möten eller specifika övningar.

Sammanfattning på ett enklare sätt

Här nedan sammanfattas artikelns text i hjälpmedel, beskrivning och bra verktyg. 

Hjälpmedel Beskrivning Exempel på Verktyg
Betalningslösningar Enkla betalningar med bankkort kopplade till telefon via Google Pay eller Apple Pay. Google Pay, Apple Pay
Betalningslösningar Jämförelse av bank- och kreditkort för att hitta bäst mobila betalningslösningar. Compricer, Kreditkortguiden.se
Onlinemöten Användning av plattformar som Zoom, Slack, och Google Meet för digital kommunikation. Zoom, Slack, Google Meet
Onlinemöten Anpassningsfunktioner som text-till-tal, förstoringsverktyg och skärmläsare för att inkludera fler användare. Skärmläsare, Text-till-tal
Röstassistenter Apple Siri, Google Assistent, och Amazon Alexa kan användas för att utföra vardagssysslor och söka information. Apple Siri, Google Assistent, Amazon Alexa
Röstassistenter Röstassistenter kan hjälpa till att ställa in påminnelser för medicinering, möten eller andra uppgifter. Röstassistentens påminnelsefunktion
Röstassistenter Röstassistenter kan styra smarta hem, som att tända och släcka lampor eller låsa dörrar. Smarta hem-funktioner

 

Vanliga frågor och svar

Är mobila betalningslösningar säkra för personer med funktionsnedsättningar?

Ja, mobila betalningslösningar använder säkerhetsåtgärder som biometrisk autentisering och ansiktsigenkänning. De använder även kryptering för att skydda din betalningsinformation.

Hur kan en röstassistent hjälpa personer med funktionsnedsättningar?

En röstassistent kan hjälpa personer med funktionsnedsättning genom att påminna om viktiga uppgifter som medicinering, övningar eller läkarbesök. De underlättar även informationssökning som kan vara till stor hjälp i vardagen.

Vilka digitala hjälpmedel finns för personer med funktionsnedsättning vid onlinemöten?

Digitala hjälpmedel kan till exempel ha funktioner som textning i realtid eller möjlighet att använda teckenspråkstolkning. Det ger alla möjlighet att delta på lika villkor.

Kan röstassistenter hjälpa till att styra smarta hem för personer som är rörelsehindrade?

Ja, röstassistenter kan hjälpa till att styra smarta hem genom att släcka lampor eller styra olika låsfunktioner.