Att arbeta som personlig assistent

När du arbetar som personlig assistent kan du ha mycket varierande arbetsuppgifter & hur din arbetsdag ser ut beror helt på brukarens behov & önskemål och. Syftet med personlig assistans är att underlätta för brukaren att klara sin vardag.

Arbetsuppgifterna kan röra sig om hjälp med hygien, mat, städning, studier och arbete. Att arbeta som personlig assistent innebär att ska du hjälpa brukaren så att han eller hon kan leva sitt liv på önskvärt sätt. Det är därför viktigt att du fungerar tillsammans med brukarens familj och vänner.

Att arbeta som personlig assistent innebär att du arbetar med att assistera en person med omfattande funktionsnedsättning och det innebär att göra det han eller hon skulle gjort utan sin funktionsnedsättning. Det kan alltså handla om allt ifrån vardagssysslor till nöjen. Det kan vara arbetsuppgifter som hjälp med de mest grundläggande behoven. En del brukare har ett arbete, då finns du med på arbetsplatsen.

Somliga brukare kan ha svår sjukdomsbild. Arbetet med att assistera en svårt sjuk person kan vara mycket krävande, även om du som personlig assistent inte har några sjukvårdsuppgifter.

Som personlig assistent jobbar du ofta helger och kvällar. Arbetet innebär vanligtvis en hel del lyft och icke ergonomiska arbetsställningar. Det är vanligt att arbetet kräver att du har B körkort och tillgång till bil.

Att arbeta som personlig assistent innebär att du har du tystnadsplikt. Arbetet är ansvarsfullt och kräver ömsesidig respekt mellan brukare och assistent.

Att arbeta som personlig assistent innebär att du är eller har
– Lyhörd
– Initiativrik
– Flexibilitet
– Mångsysslare
– Social kompetens
– En person som tycker det är stimulerande att jobba med människor

Du gör också ett aktivt fritidsliv möjligt. Ditt yrke är att utföra allt det som den brukare du arbetar hos skulle ha gjort om han eller hon kunde. Det kan alltså vara nästan vad som helst. Men det finns naturligtvis gränser som du och vi som arbetsgivare måste förhålla oss till.

Personlig assistent som yrke är relativt nytt då det är en yrkesroll som kom i samband med handikappreformen i mitten på 90-talet

Vid anställning som personlig assistent till en person som är under 18 år ska utdrag ur belastningsregistret uppvisas.

Från den 1 januari 2011 gäller ny lag som säger att man måste visa upp ett utdrag ur belastningsregistret innan man kan anställas som personlig assistent till en minderårig brukare. Den arbetssökande begär själv utdraget från polisen. Polisens handläggningstid är drygt 2 veckor. Blankett för begäran om utdrag ur belastningsregistret

Sedan 1 juli 2013 måste även en assistent ha fyllt 18 år och vara bosatt i EES-området.

Personlig assistent blir du vanligtvis genom att studera vård och omsorg på gymnasiet eller en undersköterskeutbildning på Komvux. Barn och fritid på gymnasiet/Komvux är också en vanlig bakgrund för personliga assistenter. Även vissa folkhögskolor erbjuder utbildningar som riktar sig till dig som vill bli personlig assistent.

Utbildningsbakgrunden kan med andra ord se väldigt olika ut för personliga assistenter. Referenser från tidigare arbetsgivare samt personliga egenskaper kan vara av lika stor vikt som utbildning. Vanligtvis genomgår en nyanställd personlig assistent en introduktionsutbildning.

Utbildning inom personlig assistans och social omsorg finns också inom Yrkeshögskolan.

Att arbeta som personlig assistent kan vara ensamt, arbetet kan underlättas om din relationen till brukaren är att ni har gemensamma intressen.

Assistenten får inte heller var så kallat oförmögen att arbeta pga. hög ålder eller sjukdom. Det finns dock undantag för att anställa personer från ett land utanför EES, undantag kan ges om den assistansberättigade arbetar/studerar i ett land utanför EES, om hen har en förälder där som assistent eller i en akut situation