Vad tjänar en personlig assistent

Att arbeta som en personlig assistent kan vara mycket inspirerande. Ofta blir man mycket delaktig i en persons liv vilket innebär att man både arbetar men även ofta blir vän med den man arbetar åt. Att vara en personlig assistent är givande på så sätt att det innebär att man ger en person med en funktionsnedsättning möjlighet att få ett drägligt liv. När man ska arbeta som personlig assistent har man ett stort ansvar men vanligtvis också mycket frihet. Arbetet kräver också ett stort tålamod eftersom brukarna har hamnat i en situation som de inte vill vara i och som kan vara krävande och svåra att acceptera för brukaren.

En personlig assistent arbetar med att på olika sätt vårda och se efter människor som behöver hjälp med olika saker i vardagen. Brukaren av en personlig assistents service kan lida av en sjukdom, handikapp eller ålder som gör att hen är i behov av extra assistans. Det är ett viktigt men krävande jobb.

Arbetsuppgifterna är oftast att hjälpa brukaren med de vardagliga saker som brukaren inte klarar av att göra själv. Det kan vara att man städar, diskar, hjälper brukaren att komma i säng och en del annat. Ofta kan arbetet innebära tunga lyft, framför allt om brukaren har svårt att förflytta sig själv. Arbetet har också en del fördelar som att man kan få mycket fritid under arbetstid, när brukaren inte behöver hjälp eller sover. Har man tur finns det möjlighet att man också delar många intressen med sin brukare, som exempelvis ett hundintresse. Lönen för att arbeta som personlig assistent kan variera ganska mycket beroende på om man har timanställning eller månadslön. Andra saker som också spelar in är om man har utbildning och erfarenhet. Man kan antingen välja att arbeta som personlig assistent genom kommunen eller genom privata assistentföretag. Oftast innebär det sistnämnda individuell lönesättning vilket gör att det går att erhålla en bättre lön än när man arbetar genom kommunen.

Personlig assistent lön

Så vad tjänar en personlig assistent? Det vanligaste är att tjäna mellan 100-150 kronor per timme, men det exkluderar eventuell OB- och semesterersättning. Är man heltidsanställd är medellönen någonstans mellan 20 000-25 000 kronor före skatt.

Många assistans-jobb innefattar att vårda för brukaren dygnet runt vilket öppnar upp möjligheter för många OB-timmar. Ob-tillägg utgår då man arbetar under obekväm tid som exempelvis under kvällar, nätter och helger. Så kallade OB-timmar är däremot under förutsättning att arbetsgivaren har ett kollektivavtal, vilket ökar lönen drastiskt. I annat fall får man avtala fram dessa tillägg med sin arbetsgivare själv.

 Det är dock viktigt att poängtera att lönen kan skilja sig dramatiskt beroende på olika faktorer och omständigheter. Du kan läsa om dessa nedan.

Faktorer som påverkar din lön som personlig assistent:

Ålder och erfarenhet

Som i vilket annat yrke som helst beror din lön framförallt på hur gammal du är. Om du är 18 år har du inte rätt till samma lön som en 35-åring. Detta beror på att du antas behöva mindre pengar vid denna ålder jämfört när du är äldre och kanske behöver försörja din familj eller har andra oundvikliga utgifter. Erfarenhet spelar också stor roll för vilken lön du får. Detta kommer naturligt eftersom att en med erfarenhet helt enkelt har mer kunskap och dess arbete kan värderas högre än jämfört med någon utan erfarenhet. För arbetsgivaren är det alltid fördelaktigt med en person som har kunskap och erfarenhet inom flera områden då denna person kan skickas ut till olika brukare som kräver olika hantering.

Geografisk placering påverkar lönen

Var man befinner sig i landet påverkar också lönen. Detta beror bland annat på hur god ekonomi regionens, länens och dess kommuner har och hur mycket pengar man avsätter till de kommunala företagen som arbetar med personlig assistans. Som med allt annat styrs det även av behov och efterfrågan. Behovet av personlig assistans kanske inte är lika stor i Blekinge som i Skåne trots att många söker arbete inom yrket. Exempelvis så har en personlig assistent med fem års erfarenhet 20 475 kronor i medel i Stockholms län, medan en med motsvarande erfarenhet istället tjänar 19 216 kronor i Värmland.

Skillnad i lön mellan privata och kommunala bolag

En tredje faktor som kanske är mest avgörande för din lön är om du arbetar för ett privat eller kommunalt assistansföretag. Kommunen följer egna löneavtal som är lagstiftade, medan privata företag kan välja att betala högre löner än vad som är lagstiftat. Det finns olika kollektivavtal som företag kan ansluta sig till med olika specifikationer för ersättning vid exempelvis OB och övertid. Generellt betalar privata företag högre lön än kommunala. Är du bra på det du gör som personlig assistent, kan både du tjäna bra, samtidigt som brukare och brukarens familj kommer vara evigt tacksamma för ditt stöd.
Kommunen har hand om brukare som behöver asisstans upp till 20 timmar. Behövs mer handlägger staten ärendet, då det handlar om större summor.

Arbetar man hos ett privat assistentföretag är lönen oftast mer flexibel. Det innebär att det går att förhandla om lönen men även att erhålla en del andra förmåner som exempelvis firmabil, pensionsförsäkring eller sjukförsäkring. Efter att man har arbetat några år som personlig assistent och om man har bra utbildningar inom vård kan lönen bli högre än 25 000 kronor per månad. Har man också specialistutbildning inom ett område som brukaren behöver hjälp med har man ytterligare möjligheter att förhandla fram en bra lön.

Arbetets svårighetsgrad påverkar lönen

En annan faktor som spelar in är faktiskt arbetets svårighetsgrad. I privata företag finns ofta möjlighet till individuell lönesättning där lönen kan matcha hur krävande arbetet är. Att hjälpa en brukare att utföra precis allt i vardagen, såsom att gå på toa och läggas i sängen, är ofta mer krävande än att hjälpa brukaren att laga mat eller städa huset.

Vissa brukare med svåra funktionsnedsättningar som exempelvis svår MS kräver personlig assistans dygnet runt, vilket innebär att man kan bli tvungen att sova över hos brukaren. När en brukare har assistans dygnet runt är det flera personer som arbetar som personliga assistenter för att kunna vara med brukaren hela tiden.